'Syrische kindvluchtelingen werken in Turkse kledingfabrieken'
Syrische vluchtelingenkinderen worden ingezet in Turkse kledingfabrieken. Dat stelt de BBC op basis van eigen onderzoek.
Tijdens een undercoveractie van het televisieprogramma Panorama zagen verslaggevers dat kinderen kleding maakten voor Marks and Spencer en de onlinewinkel Asos. In een fabriek die produceert voor Marks and Spencer was de jongste werker 15 jaar oud. Hij moest 12 uur per dag kleding strijken. De BBC sprak in de fabriek ook volwassen vluchtelingen. Zij kregen ongeveer een euro per uur betaald, ver onder het Turkse minimumloon. Van een tussenpersoon op straat ontvingen ze hun salaris.
In een andere fabriek die broeken maakt voor de ketens Mango en Zara, die ook in Nederland winkels hebben, waren Syriërs 12 uur per dag met zware chemicaliën aan het werk om broeken te bleken. De meeste arbeiders droegen daarbij geen enkele vorm van bescherming.
Behandeld als kleding
Eén vluchteling zei tegen de BBC-verslaggevers slecht behandeld te worden. "Als er iets met een Syriër gebeurt, dan wordt hij behandeld als een weggegooid stuk kleding."
Een woordvoerder van Marks and Spencer zegt tegen de Britse omroep geschokt te zijn door de bevindingen. "We nemen dit zeer serieus." In een eerder gehouden eigen onderzoek van het bedrijf zouden geen Syrische vluchtelingen in de fabrieken zijn aangetroffen. Het bedrijf zegt Syriërs die nu illegaal aan het werk zijn een baan te zullen aanbieden. Ook Mango heeft in een eigen onderzoek geen illegaal werkende Syriërs ontdekt.
Volgens een woordvoerder van Asos worden de kinderen die in de fabriek zijn aangetroffen financieel ondersteund, zodat ze naar school kunnen. Volwassen vluchtelingen krijgen extra salaris, tot ze ander werk hebben gevonden. Het bedrijf vond bij eigen onderzoek elf Syrische volwassenen en drie kinderen in een fabriek.