Buitenlandse arbeiders in Doha, Qatar, bij de bouw van een voetbalstadion
NOS NieuwsAangepast

FIFA wijst verantwoordelijkheid voor arbeiders Qatar af

De FIFA voelt zich niet verantwoordelijk voor de werkomstandigheden van buitenlandse arbeiders in Qatar, waar in 2022 het WK voetbal wordt gehouden. Dat blijkt uit een brief van de internationale voetbalbond aan de advocaten van de FNV en een ex-arbeider uit Bangladesh. "FIFA wijst alle beschuldigingen van de hand", schrijft de bond.

Dat betekent dat een rechtszaak tegen de FIFA vanwege Qatar nu vrijwel onvermijdelijk is. De FNV en de Bengalees willen dat de Zwitserse rechter de bond veroordeelt omdat die niets heeft gedaan om het leven van de bouwvakkers bij WK-projecten te verbeteren. Beide partijen hadden een ultimatum van drie weken gesteld, maar de FIFA ziet dus geen reden zijn beleid te veranderen.

Schulden

Volgens de FNV is er in Qatar sprake van een moderne vorm van slavernij. De meer dan een miljoen arbeiders uit Zuidoost-Aziatische landen als India en Bangladesh hebben niet of nauwelijks rechten.

Bij de bouw van WK-stadions zou de situatie na alle internationale kritiek van de afgelopen jaren zijn verbeterd. Maar dat geldt niet voor het werk aan de infrastructuur daaromheen. De gastarbeider die nu samen met de FNV naar de rechter is gestapt, zit diep in de schulden omdat hij tussenpersonen in zijn land duizenden euro's heeft moeten betalen.

De FIFA legt in zijn korte brief niet uit waarom de bond de kritiek van de vakbond van de hand wijst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl