NOS NieuwsAangepast

Nibud is bezorgd over stijgende woonlasten

Middeninkomens hebben steeds meer financiële problemen, ondanks de stijging van hun koopkracht. Vooral de woonlasten - wat mensen kwijt zijn aan huur of hypotheek, gas, water, licht en woonbelasting - slokken een steeds groter deel op van het inkomen. Ook zorgkosten leggen een steeds groter beslag op het inkomen van gezinnen, constateert het Nibud.

Een van de mogelijke oplossingen voor het probleem is volgens het Nibud het verhogen van de inkomensgrens van 30.000 euro bruto voor een gezin met kinderen om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen. Het instituut voor budgetvoorlichting constateert dat de huur van een huis voor middeninkomens, met een bruto-inkomen van 40.000 euro per jaar, onbetaalbaar wordt.

Eén op de vijf huishoudens kampt met financiële problemen, stelt Nibud-directeur Gerjoke Wilmink bij BNR Nieuwsradio. Uit onderzoek van Bouwfonds Property Development blijkt dat een gezin met twee kinderen en een bruto inkomen van 40.000 euro per jaar gemiddeld 41 procent van het inkomen kwijt is aan de huur en de bijbehorende woonlasten.

Voor een sociale huurwoning kom je als gezin met kinderen in aanmerking als het inkomen niet hoger is dan 30.000 euro bruto. Volgens het Nibud zou een verhoging van die grens helpen. Hogere inkomensgroepen zouden dan in aanmerking komen voor een sociale huurwoning, waardoor hun woonlasten dus dalen. In de vrije huursector liggen de huren doorgaans te hoog voor veel mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl