NOS NieuwsAangepast

Ongemakkelijke Bill Murray krijgt prijs en geeft 'm meteen door

Ongemakkelijke Murray tijdens uitreiking komedieprijs

De Amerikaanse komiek en acteur Bill Murray is onderscheiden met de Mark Twain-prijs voor Amerikaanse humor. Hij kreeg de prijs uitgereikt in het Kennedy Center in Washington D.C. in aanwezigheid van collega's en familie.

Nadat hij de prijs in ontvangst had genomen gaf hij hem gelijk aan een man op de eerste rij en vroeg hem om de prijs door te geven zodat iedereen hem even vast kon houden.

Komische rollen

Murray begon zijn carrière in 1977 bij de komedie-show Saturday Night Live. In de jaren 80 en 90 speelde hij veel komische rollen in films als Ghostbusters, Caddyshack en Groundhog Day.

Later ging hij ook meer serieuze rollen spelen zoals in Mad Dog and Glory en Lost in Translation, waarvoor hij een Oscarnominatie kreeg.

Murray heeft zich altijd verre van Hollywood glamour gehouden en voelde zich ook niet op zijn gemak toen hij een avond lang door collega's en vrienden werd geprezen. "Het is echt moeilijk om te luisteren naar al die mensen die aardig voor je zijn", zei hij. "Je zou er nog achterdochtig van worden."

"We zijn hier om een man te eren die over de wereld reist en overal gekkigheid en vrolijkheid verspreidt. Zijn doel is om mensen wakker te schudden en dat doet hij ook", zei Saturday Night Live-acteur Jimmy Kimmel.

De actrice Sigourney Weaver, met wie hij in Ghostbusters speelde, noemde Murray de beste tegenspeler die je in een scène kan hebben "omdat hij zo aanwezig is".

Murray werd niet alleen maar geprezen, een aantal sprekers noemde hem ook "afstandelijk, onvoorspelbaar en moeilijk te bereiken, maar ondanks alles toch geliefd". Steve Martin drukte het zo uit: "ik denk dat jij en ik zo goed bevriend zijn als twee mensen maar kunnen zijn, in overweging nemende dat jij een van hen bent".

Ook werden er veel grappen gemaakt over Murrays doen en laten. Zo werd er gegrapt over zijn neiging om rollen af te wijzen en nooit telefoontjes te beantwoorden.

David Letterman, in wiens show hij meer dan 40 keer te gast was en met wie hij ook persoonlijk bevriend raakte, beschreef hoe Murray hem een handgemaakte Ierse doopjurk toezond voor de doop van zijn zoon. "Die herinnering, dat cadeau en dat mooie gebaar dragen wij voor altijd bij ons."

Vloeken

Miley Cyrus verstoorde de ceremonie enigszins door een slecht optreden te geven, een paar keer te vloeken en zich te verontschuldigen door te zeggen dat ze de avond ervoor te veel sigaretten had gerookt. Murray redde de situatie door op te staan en haar aan te moedigen het nogmaals te doen.

Zelf prees Murray in zijn toespraak zijn oudere broer Brian, die hem stimuleerde om zijn komische talent te ontplooien. Zijn broers Brian, John en Joel acteren ook. De vier broers speelden samen in de kerstfilm Scrooged.

Bill Murray is de 19de winnaar van de Mark Twain-prijs. Eerder ging de prijs onder andere naar Steve Martin, Lily Tomlin , Ellen DeGeneres en Eddie Murphy.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl