NOS Nieuws

Asielzoekers bekogelen EU-asielkantoor op Lesbos

Tientallen asielzoekers hebben op het Griekse eiland Lesbos een kantoor van het Europese asielagentschap EASO aangevallen. Ze protesteerden daarmee tegen de trage afhandeling van hun asielaanvraag.

Ongeveer 70 asielzoekers gooiden met stenen en brandende dekens naar het EASO-kantoor. Dat bestaat uit meerdere containers in het vluchtelingenkamp Moria. Drie containers raakten daardoor beschadigd. Volgens de Griekse politie komen de demonstranten vooral uit Pakistan en Bangladesh.

De EASO zegt dat de aanval begon terwijl andere asielzoekers in het kantoor waren voor hun asielaanvraag. Volgens het asielagentschap slingerden de demonstranten benzinebommen naar de containers.

Kantoor dicht

Het protest tegen de trage asielprocedure heeft voorlopig een averechts effect, omdat de EASO-kantoren nu helemaal dicht zijn. "We moeten eerst onze veiligheidssituatie analyseren. Wij denken dat er meer Griekse politieagenten bij het kantoor nodig zijn", zegt de EU-organisatie.

Op Lesbos zijn ongeveer 6.000 asielzoekers, terwijl in de twee vluchtelingenkampen op het eiland maar plek is voor de helft. Asielzoekers klagen over de slechte omstandigheden in de kampen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl