NOS NieuwsAangepast

Vliegtuigje raakt uit balans op Malta en stort neer

Vijf doden bij vliegtuigongeluk Malta

Op Malta zijn vijf mensen omgekomen bij een vliegtuigongeluk. Het gebeurde op de internationale luchthaven bij de plaats Luqa.

Het ging mis bij het opstijgen. Het kleine, militaire toestel raakte uit balans en stortte neer op de startbaan. Daar vloog het in brand.

Een automobilist filmde het moment van de ongeluk met zijn dashcam.

Dashboardcam filmt crash vliegtuig Malta

De slachtoffers zijn Franse douanemensen. Ze wilden onderzoeken welke routes mensensmokkelaars gebruiken om mensen vanuit Libië naar Europa te krijgen.

Frontex

Na het ongeluk doken er berichten op dat het vliegtuig was gehuurd door de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex. Die zou het toestel naar de Libische stad Misrata willen sturen.

Maar kort na de crash maakte Frontex via Twitter bekend dat de organisatie niets met het vliegtuig te maken heeft.

Een Nederlandse vakantieganger zag het vliegtuigje vlak voor de crash een bijzondere manoeuvre maken. "Het toestel ging recht omhoog. Ik dacht: hij zal toch geen looping maken? Maar toen boorde hij zich kaarsrecht in het veld naast de landingsbaan. Het vliegtuig brak in stukken en vloog in brand", zegt de Brunssumse Fred Janssen tegen 1Limburg.

"Het gebeurde nog geen 100 meter bij ons vandaan. We stonden onderaan de vliegtuigtrap om terug te vliegen naar Nederland."

Na het ongeluk werden alle vluchten geannuleerd. Het vliegveld ging rond 11.45 uur weer open toen het wrak was opgeruimd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl