Vrijgelaten zeelieden, na hun aankomst in Kenia
NOS NieuwsAangepast

Gegijzelde zeelieden in Somalië overleefden door eten van ratten

Een van de zeelieden die zaterdag na bijna vijf jaar door Somalische piraten waren vrijgelaten, heeft tegen de BBC gezegd dat de groep gedurende die jaren beestachtig is behandeld. De gijzelaars overleefden door ratten te eten; ondanks de hitte kregen ze nauwelijks te drinken, zegt de Filipijnse zeeman Arnel Balbero tegen de BBC.

Tegen het einde van onze gevangenschap voelden we ons als levende lijken, zegt Balbero. "We aten alles dat voorhanden was".

De 26 zeelieden uit China, de Filipijnen, Cambodja, Indonesië, Vietnam en Taiwan werden in 2012 aan boord van een Taiwanees schip gevangengenomen. Een jaar later zonk het schip, waarna de gijzelaars werden meegenomen naar een dorp in Somalië.

Video

Eén zeeman kwam om het leven toen het schip werd geënterd door de piraten; twee anderen werden ziek gedurende hun gevangenschap en stierven.

Taiwanese media melden dat de reder losgeld heeft betaald om de zeelieden vrij te krijgen.

Tegelijkertijd met de vrijlating van de zeelieden is een video gepubliceerd uit 2014 van de zeelieden, als bewijs dat ze toen nog in leven waren. Een Taiwanees wordt in de video omringd door gemaskerde piraten met speren. Hij zegt dat er gebrek aan water, voedsel en medicijnen is en dat twee jonge zeelieden "voor niets" gestorven zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl