Marcel Wouda
NOS SportAangepast

KNZB hervormt verder en benoemt Wouda tot hoofdcoach

Marcel Wouda is door de KNZB aangesteld als hoofdcoach van het nationaal trainingscentrum in Eindhoven. Daarnaast zal hij de eindverantwoordelijkheid voor het topzwemmen gaan dragen binnen de zwembond. Mark Faber werd bij de paralympische ploeg weggeplukt en benoemd tot hoofdcoach van het andere nationale trainingscentrum, dat in Amsterdam.

Dit alles is een volgende stap in het herstructureringsproces van de zwembond dat eerder deze maand werd ingezet met de benoeming van André Cats tot technisch directeur.

Succescoach

Wouda wordt onder toezicht van Cats verantwoordelijk voor de inhoud en resultaten van het langebaan- en openwaterzwemmen. In die laatste discipline leidde de oud-zwemmer Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal afgelopen zomer naar olympisch goud in Rio de Janeiro. In 2008 deed hij dat al met Maarten van der Weijden.

Zelf was Wouda drie keer actief op de Olympische Spelen: in Barcelona (1992), Atlanta (1996) en Sydney (2000). Alleen in Sydney pakte hij een medaille. Hij werd derde op de 4x200 meter vrije slag. Daarnaast veroverde de wisselslagspecialist tien Europese en twee wereldtitels.

Sinds 2003 werkt hij als coach bij de KNZB. Eerst als jeugdtrainer en daarna kreeg hij als bondscoach onder anderen Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Inge Dekker, Sebastiaan Verschuren en Maarten van der Weijden onder zijn hoede. Kromowidjojo verbrak na een jaar echter de samenwerking omdat er geen klik was.

  • ANP
  • ANP
    Samen met Martijn Zuidweg, Pieter van den Hoogenband en Johan Kienkhuis won Wouda brons in Sydney op de 4x200 meter vrije slag

Ook voor het waterpolo, synchroonzwemmen, schoonspringen en paralympisch zwemmen zal Cats een hoofdcoach (geen bondscoach) aanstellen, maar bij zwemmen was de nood het hoogst na de dramatisch verlopen Spelen op de langebaan. Er was bestuurlijke onrust en er werd geen enkele medaille gewonnen.

Een evaluatiecommissie kwam met de volgende aanbevelingen. "Zet de ingezette cultuurverandering door en monitor deze vanuit het bestuur. Heroverweeg het kwalificatiesysteem en voeg een sportpsycholoog toe aan de begeleidingsstaf voor een langere periode."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl