Studio Voetbal 23 oktober 2016
NOS VoetbalAangepast

Nu in Klassieker, straks bij Real Madrid en Oranje?

De eredivisietopper Feyenoord-Ajax krijgt van Regi Blinker en Arno Vemeulen een 7 en Youri Mulder en Co Adriaanse geven een 6 voor de Klassieker. Geen al te hoge cijfers, maar de gasten aan tafel in Studio Voetbal zagen wel veel potentiële toppers in actie in De Kuip.

Neem doelpuntenmaker Kasper Dolberg, 19 jaar nog maar. De spits van Ajax was na een fraaie actie goed voor de openingsgoal. "Hij wordt Europese klasse, zo niet wereldklasse", aldus Blinker. "Hij blijft heel koel en rustig."

'Opvolger Kluivert?'

"Heeft Ajax eindelijk de opvolger van Patrick Kluivert?", vraagt Vermeulen zich af. Adriaanse: "Ze hebben wel lang gezocht naar zo'n type. Een spits die alles kan. Opvallend dat veel mensen in Denemarken nog aan hem twijfelden. Hij speelde daar rechtsbuiten."

Dolberg 'wereldklasse', Davinson Sánchez 'naar Real Madrid'

Volgens Adriaanse speelde de aanvaller allerminst een goede wedstrijd. "Hij leed heel veel balverlies", aldus Adriaanse. "Het zegt wel iets over zijn klasse dat hij slecht speelt en wel een wedstrijd beslist", reageert Mulder.

'Kongolo en St. Juste in Oranje'

Dolberg had in de slotfase nog een keer kunnen scoren, maar Terence Kongolo voorkwam een goal. De linksback kwam van de linkerkant aanrennen en met een sliding weerhield hij Dolberg van een uithaal. Oud-Feyenoorder Blinker is onder de indruk van Kongolo.

"Hij speelt liever centraal, maar als hij zo speelt als linksback moet hij een kans krijgen in Oranje", stelt Blinker. "Dan pleit ik zelfs voor een plek in de basis."

Vermeulen zag zondag nog een toekomstig international. Niet in De Kuip overigens, maar in Heerenveen. Daar trok Jerry St. Juste met zijn spel en zijn goal tegen Heracles Almelo de aandacht. "Een ongelooflijk groot talent", aldus Vermeulen. "Echt fantastisch. Zo'n goede voetballer en hij kan ook nog goed verdedigen."

'St. Juste en Kongolo in Oranje'

Mulder tempert Vermeulens euforie. "Hij moet het eerst laten zien op een hoger niveau."

'Davinson Sánchez kan zo naar Real Madrid'

Co Adriaanse had op defensief vlak weer genoten van de 20-jarige Colombiaan Davinson Sánchez van Ajax. "Een heel complete speler", zegt Adriaanse. "IJzersterk in de lucht, atletisch en technisch goed. Voor mij was hij de beste speler van Ajax. Als hij zo doorgroeit, kan hij zo naar Real Madrid."

Ajax-doelman André Onana maakt op Adriaanse ook een goede indruk. De vraag is of de 20-jarige Kameroener straks plaats moet maken voor Tim Krul, als die weer helemaal fit is. "Onana is heel rustig en atletisch. Ik zou Onana laten staan", zegt Adriaanse.

'Onana mag blijven staan'

Bij Feyenoord is sprake van een vergelijkbare situatie onder de lat. Ook daar doet de invaller-doelman het uitstekend en is het de vraag of Kenneth Vermeer straks weer de voorkeur krijgt boven de huidige sluitpost Brad Jones.

"Vermeer is wel de betere keeper", aldus Blinker. "Ik denk dat Giovanni van Bronckhorst de beste keeper gaat opstellen." Daar sluit Adriaanse zich bij aan. "Als Vermeer zijn niveau haalt, zal hij terugkeren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl