Dit was het weekend: gevechten Oost-Aleppo en ingesneeuwd in Nieuw-Zeeland

Vandaag genoten van het herfstzonnetje, of om een andere reden geen nieuws gevolgd dit weekend? Wij zetten de opvallendste verhalen nog eens voor je op een rij.

Het was een paar dagen rustig in Oost-Aleppo, maar sinds gisteravond wordt er weer gevochten. Rusland had voor drie dagen een wapenstilstand afgekondigd. In deze humanitaire pauze moest noodhulp de stad bereiken en zouden inwoners en rebellen de gelegenheid krijgen om de stad te verlaten.

De 33-jarige Wissam woont in Oost-Aleppo. Volgens hem is er van een echte gevechtspauze geen sprake geweest. "Donderdag begon het staakt-het-vuren. Ik was toen bij de frontlinie en daar werd nog steeds gevochten en geschoten. De weg om te vluchten was dus niet vrij."

Modar, Mohammad en Wissam wonen in Oost-Aleppo

Een berg beklimmen en ingesneeuwd raken. Gelukkig maakt niet iedereen dat mee, maar de 29-jarige Laurens Collée kan er sinds deze week over meepraten. De Nederlander beklom donderdag Mount Taranaki in Nieuw-Zeeland en was van plan om maar één nacht te verblijven in een berghut op zo'n 2000 meter hoogte.

Maar het liep anders. Collée werd vrijdag plotseling geconfronteerd met hevige sneeuwval. Voor die weersomstandigheden had hij niet de juiste uitrusting bij zich en dus was hij ​genoodzaakt om alarm te slaan. De Nieuw-Zeelandse luchtmacht heeft de Nederlander uiteindelijk met een helikopter gered.

'De berghut was een houten schuurtje zonder water en licht'

Het was een indrukwekkend gezicht: 150.000 rouwende mensen die gisteren in de Thaise hoofdstad Bangkok het volkslied zongen. Het land is in diepe rouw sinds de dood van koning Bhumibol. Hij overleed anderhalve week geleden op 88-jarige leeftijd.

De Thaise overheid heeft een jaar van rouw afgekondigd. De Thaise bevolking draagt een maand lang alleen maar zwarte kleding en de televisie zendt een maand lang beelden van de koning uit in zwart-wit.

150.000 Thai zingen volkslied voor overleden koning

Een heftig ongeluk vanmiddag op de N36 bij Vriezenveen. Daar kwamen bij een botsing twee mannen en een vrouw om het leven. Volgens de politie kwam een van de betrokken auto's door nog onbekende oorzaak op de verkeerde weghelft terecht.

Bij het ongeluk kwamen drie mensen om het leven

Max Verstappen neemt ‘onverantwoorde risico’s’. Althans, dat zeggen zijn collega’s. De jonge Nederlandse coureur is al maanden onderwerp van gesprek als het gaat om zijn rijgedrag. Meerdere collega-coureurs vinden dat hij een gevaar vormt voor anderen.

Onder meer Jenson Button vindt dat hij tijd wordt voor verandering. "Het kan niet zo zijn dat we het tot een ongeluk laten komen voordat iemand ingrijpt. Als er niets verandert, dan rijdt Verstappen nog eens iemand met volle vaart de hekken in", aldus de coureur van McLaren.

Verstappen start vanavond vanaf de vierde plek bij de Grand Prix van de Verenigde Staten. Lewis Hamilton, de regerend wereldkampioen, begint vanaf pole position. De race is vanaf 21.00 uur te volgen via een liveblog op onze site.

Max Verstappen begint vanaf de vierde startplek

Voetbaluitslagen

Vanmiddag stond de Klassieker van de eredivisie op het programma. In de Rotterdamse Kuip stonden Feyenoord en Ajax tegenover elkaar. In de eerste 45 minuten vielen aan beide kanten geen doelpunten. Feyenoord had in de eerste helft moeten scoren, maar twee enorme kansen bleven onbenut.

Na 55 minuten voetballen benutten de Amsterdammers hun eerste kans van de wedstrijd: 0-1. Vijf minuten voor tijd zorgde aanvoerder Dirk Kuijt voor uitzinnige vreugde in de Kuip door alsnog de 1-1 binnen te koppen. Die stand bleef tot aan het laatste fluitsignaal op het scorebord staan. Het verschil op de ranglijst tussen Feyenoord en Ajax blijft daarmee vijf punten.

  • Pro Shots
    Kasper Dolberg stift de bal langs Brad Jones en maakt de 1-0 voor Ajax
  • ANP
    Dirk Kuijt viert feest na zijn doelpunt: 1-1

Eerder vanmiddag eindigde ook de Gelderse burenruzie tussen NEC en Vitesse in een gelijkspel: 1-1. Heerenveen en Heracles sloten deze voetbalzondag-deluxe af. De Friezen wonnen met 3-1 en stijgen daardoor weer naar de derde plek in de eredivisie.

De uitslagen van gisteren: PSV-Sparta Rotterdam: 1-0, Willem II-FC Utrecht: 0-1, Roda JC-ADO Den Haag: 1-1 en Go Ahead Eagles-FC Twente: 0-2. Vrijdagavond speelden Excelsior en PEC Zwolle tegen elkaar. Eindstand: 0-2.

De komende week...

Het illegale vluchtelingenkamp bij Calais wordt morgen officieel ontruimd. De vluchtelingen worden door de Franse autoriteiten verspreid over andere opvangcentra in het land. Afgelopen nacht werd het al onrustig in het kamp. Er braken onder meer rellen uit tussen bewoners en de politie.

In de rechtbank in Dordrecht wordt het proces tegen Danny D. hervat. D. staat voor de rechter, omdat hij ervan wordt verdacht een 13-jarig meisje van een camping te hebben gelokt. Daarna zou hij haar hebben misbruikt. De verdachte is 43 jaar oud, maar zou zich hebben voorgedaan als jongen van veertien. Morgen hoort hij welke straf het OM tegen hem eist.

En donderdag wordt de Sacharovprijs weer uitgereikt. De prijs wordt elk jaar uitgereikt aan uitzonderlijke individuen en organisaties die mensenrechten en grondvrijheden verdedigen. Vorig jaar werd de onderscheiding toegekend aan de Saudische blogger, schrijver en activist Raif Badawi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl