NOS NieuwsAangepast

Amerikanen in Nederland: stemmen is een ingewikkeld proces

Er is maar een kleine kans dat de Amerikaanse verkiezingen in Nederland worden beslist. "Maar ik ben trots op mijn land en zal altijd blijven stemmen zo lang ik dat kan", zegt een bezoekster van een bijeenkomst voor Amerikaanse stemmers in Nederland. Daar wordt Amerikanen uitgelegd hoe ze vanuit het buitenland kunnen stemmen.

"Het zijn veel stappen die je moet nemen", zegt Martha McDevitt-Pugh van de organisatie Democrats Abroad. "Je moet het formulier ondertekenen, scannen en dan weer mailen of faxen. Niet iedereen weet hoe dat moet, of lukt het om op tijd te zijn. Bovendien weten nog steeds veel Amerikanen niet dat ze überhaupt kunnen stemmen vanuit het buitenland."

Problemen

In Nederland wonen naar schatting ruim twintigduizend stemgerechtigde Amerikanen, maar het is de vraag of ze van dat recht gebruikmaken. Bij de verkiezingen in 2012 stemden slechts 4 procent van de Amerikanen in het buitenland. De belangrijkste reden: problemen bij het proces.

Wat het ook lastig maakt, is dat in veel districten meteen allerlei lokale verkiezingen worden gehouden. Soms kan er wel meer dan tien keer worden gestemd. Voor de president, een congreslid, de burgemeester, gemeentesecretaris, sheriff, rechter, een winkelcentrum of bijvoorbeeld een nieuwe weg.

'Ik wil zeker weten dat het goed gaat'

"Ik wist niet zeker of ik het wel op tijd geregeld zou krijgen", zegt de bezoekster. "Wat het bijvoorbeeld verwarrend maakt, is dat elke staat een andere deadline heeft. De informatie is er wel, maar het is mijn eerste keer dat ik vanuit het buitenland stem. Daarom wil ik zeker weten dat het goed gaat."

Ondanks het kleine aantal Amerikaanse stemmers in het buitenland, kan hun bijdrage toch doorslaggevend zijn. Volgens analisten is president Bush er in 2000 president mee geworden. Of deze bijeenkomst in Amsterdam de toekomstige president zal helpen is nog maar de vraag: er waren vandaag nog geen tien bezoekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl