De Penitentiaire Inrichting Haaglanden in Scheveningen
NOS NieuwsAangepast

'Brandveiligheid in gevangenissen schiet tekort'

De brandveiligheid in een aantal Nederlandse gevangenissen schiet tekort. Dat blijkt volgens het ANP uit interne controles van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Zo ontbreken geregeld calamiteitenplannen en duidelijke afspraken met de brandweer.

De meeste gebreken kwamen aan het licht bij controles in Scheveningen, op Bonaire en in de inmiddels gesloten Tafelbergweg-gevangenis in Amsterdam. Zo is dit jaar in Scheveningen te weinig geoefend op brandveiligheid en waren branddekens en zaklantaarns er niet klaar voor gebruik.

Troep

De gevangenis op Bonaire bleek geen calamiteitenplannen te hebben voor brand, evacuatie en hulpverlening. Verder lag tijdens een controle brandgevaarlijke rommel op de grond.

De DJI zegt in een reactie tegen het ANP dat de interne controles zijn bedoeld om de eigen organisatie scherp te houden en te verbeteren. Volgens een woordvoerder zijn inmiddels de meest acute tekortkomingen verholpen of wordt daaraan gewerkt.

Schipholbrand

Volgens Pieter van Vollenhoven van de Stichting Maatschappij en Veiligheid zijn de vastgestelde problemen vergelijkbaar met die na de dodelijke Schipholbrand in 2005.

Als voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid constateerde Van Vollenhoven destijds dat bij het risicomanagement in gevangenissen het accent ligt op het voorkomen van ontsnappingen, en niet op brandveiligheid. "Het is hoogst merkwaardig dat dit zo door kan gaan", zegt hij tegen het ANP. Volgens hem is de interne toezichthouder kennelijk niet in staat om in te grijpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl