José Mourinho tijdens het Europa League-duel Manchester United-Fenerbahçe
NOS VoetbalAangepast

Mourinho gaat niet gek doen bij terugkeer op Stamford Bridge

Tien maanden na zijn ontslag bij Chelsea keert trainer José Mourinho vandaag terug op Stamford Bridge. Als trainer van de tegenstander, Manchester United. De eigenzinnige Portugees kijkt uit naar zijn bezoek aan zijn oude thuishaven, waar hij zoveel successen boekte.

"Door in Engeland te blijven werken, wist ik dat ik vroeg of laat een keer tegen Chelsea zou moeten spelen op Stamford Bridge", zei Mourinho in de aanloop naar het duel. "De computers hebben kennelijk besloten dat dat moment nu is aangebroken." En dat moment is vanmiddag om 17.00 uur.

Mourinho was twee periodes werkzaam bij Chelsea, tussen 2004 en 2007 en van 2013 tot december vorig jaar. Hij won er onder meer drie Premier League-titels en een FA Cup, maar werd ook beide malen ontslagen na mindere periodes. Daar wil The Special One niet meer aan denken.

"Ik heb de club met een goed gevoel verlaten. Ik heb de club alles gegeven en heb zoveel goede herinneringen. Zoveel goede resultaten en zoveel vrienden voor het leven. Ik houd er niet van om terug te kijken en slechte herinneringen op te rakelen."

Mourinho: altijd alles gegeven voor Chelsea

Het wordt de tweede keer dat The Special One als trainer van de tegenstander terugkeert op Stamford Bridge. In 2010 stond hij langs de lijn als coach van Internazionale, in de achtste finales van de Champions League. De manschappen van Mourinho trakteerden Chelsea op een 1-0 nederlaag.

Toen Samuel Eto'o het enige doelpunt maakte, vierde de Portugees dat met een bescheiden vuistje. Ook vandaag zal de doorgaans onberekenbare Mourinho niet gek gaan doen, zo beloofde hij.

"Ik ben volwassen genoeg om mijn emoties te controleren", aldus Mourinho. "Ga ik mij als een crazy kid gedragen als mijn team scoort? Nee. Ga ik negatief reageren als het publiek zich negatief gedraagt tegen mij? Nee."

  • AFP
    José Mourinho in 2010, toen hij als Internazionale-trainer terugkeerde op Stamford Bridge
  • EPA
    José Mourinho viert op zijn geheel eigen wijze de winst van de League Cup met Chelsea in 2015
  • AFP
    José Mourinho viert de landstitel van Chelsea in 2006, na een zege op Manchester United

"Ik heb ontzettend veel waardering voor de supporters. Ze hebben mij hun liefde en steun gegeven. Als ik er nu als trainer van Manchester United kom en ze besluiten me anders te behandelen, dan zal ik dat respecteren", sprak de 53-jarige Mourinho.

De huidige trainer van Chelsea, Antonio Conte, zei te hopen op een goede ontvangst voor de Portugees. "Dat verdient hij. Hij heeft hier drie landstitels gewonnen en was een belangrijke man voor de club. Hij heeft met de club, zijn spelers en zijn staf een deel van de geschiedenis van Chelsea geschreven."

Alle ogen zullen dus op Mourinho zijn gericht, maar het gaat natuurlijk ook gewoon om een belangrijke wedstrijd. Want beide clubs kunnen een overwinning goed gebruiken. Chelsea staat vijfde, Manchester United zevende.

Bij een zege op Stamford Bridge wipt Mourinho met Manchester United over zijn oude club heen in de ranglijst. Het zou een ideaal scenario zijn voor de flamboyante Portugees.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl