NOS VoetbalAangepast

'Bosz bepaalde, Van Bronckhorst moest luisteren en z'n best doen'

In het seizoen 1994/95 stond De Klassieker liefst vier keer op het programma. Ajax-trainer Peter Bosz speelde ze alle vier in het shirt van Feyenoord. De piepjonge Giovanni van Bronckhorst mocht dat jaar ruiken aan het grote werk.

Verdedigers Ruud Heus en John de Wolf maakten beiden van dichtbij mee. "Bosz bepaalde met een paar van ons wat er gebeurde in het veld, Van Bronckhorst moest luisteren en z'n best doen."

Giovanni van Bronckhorst (l) en Peter Bosz (r) bij Feyenoord

Na een seizoen op huurbasis bij RKC Waalwijk sloot de 19-jarige Giovanni van Bronckhorst in de zomer van 1994 aan bij Feyenoord. Onder trainer Willem van Hanegem maakten de spelers die in 1992 kampioen waren geworden nog altijd de dienst uit.

Ruud Heus was de linksback van de Rotterdammers. "Wij hadden een heel ervaren ploeg in die tijd. Tactische keuzes maakten we zelf en Bosz was daar heel belangrijk in. Hij was een middenvelder, die de wedstrijd heel goed kon lezen. Hij dacht toen al als een trainer. Sindsdien heeft hij zich heel goed ontwikkeld als een trainer die zijn ploegen echt een eigen identiteit geeft van gedurfd en aanvallend voetbal. Over een paar jaar is Peter Bosz bondscoach. Dat durf ik wel te zeggen."

Spioneren bij De Meer

Bij zijn overgang naar Ajax vertelde Bosz dat hij in die jaren wel eens naar De Meer reed om stiekem de training van Louis van Gaal te observeren. Het was een van de best bewaarde geheimen in Rotterdam en omstreken. Maar niet voor iedereen.

Over een paar jaar is Peter Bosz bondscoach. Dat durf ik wel te zeggen

Oud-Feyenoorder Ruud Heus

"Ik wist het", vertelt Heus. "Hij heeft het me weleens verteld. Ik ben een echte Feyenoord-supporter, nog steeds, maar ik vond het toen ook niet zo heel gek. Peter was altijd bezig met verbeteren en hoe we de concurrentie konden verslaan. En Ajax was in die tijd gewoon de beste ploeg van de wereld."

De Wolf werd wel verrast door de recente ontboezeming van Bosz. "Daar wist ik niets van", vertelt hij. "Ik stond er ook wel van te kijken. Hij moest het natuurlijk zelf weten, maar ik zou het wel vreemd hebben gevonden."

De Feyenoorders Peter Bosz en John de Wolf bij Oranje in Noordwijk

Diezelfde leergierigheid ziet Heus nu als een van de grootste kwaliteiten van Van Bronckhorst. "Gio werd vorig jaar natuurlijk in het diepe gegooid, maar het trainerschap is een ervaringsvak. Daarom is het goed dat hij zich vorig jaar door Dick Advocaat heeft laten adviseren. Daar heeft hij veel van opgestoken. Je ziet nu ook veel meer beleving bij hem langs de lijn, dat motiveert."

De resultaten spreken boekdelen, vindt De Wolf: "Nu het goed gaat, moet je de trainer ook de credits geven. Hij straalt rust uit en is duidelijk naar de spelers."

Rollen omgedraaid

In het seizoen 1994/95 stonden liefst vier Klassiekers op het programma. Op de kwartfinale in de KNVB-beker na, was Ajax veel te sterk voor de Rotterdammers. De 0-5 in de eigen Kuip op de een na laatste speeldag was het dieptepunt.

Dat Bosz ging kijken bij Ajax, zou ik wel vreemd hebben gevonden

Oud-Feyenoorder John de Wolf

Een herhaling van die deceptie achten Heus en De Wolf ondenkbaar. "Nu zijn de rollen omgedraaid", vindt De Wolf.

"Bij winst kan Ajax op acht punten worden gezet. Dat is een ongekende weelde, natuurlijk. Feyenoord is dit jaar heel degelijk, dan moet je niet opeens gek gaan doen. Verliezen in De Kuip is altijd een ramp."

Heus: "Ik zou Ajax juist onder druk zetten, gelijk het mes erop. Ajax heeft veel jonge spelers, die kun je imponeren. Zeker als De Kuip erachter gaat staan, kunnen ze wel eens in de war raken. De mensen willen spektakel, maar vinden het het allermooiste als je wint. Ook al is het een een hele lelijke 1-0."

De Klassieker in 1994/95: Ajax vernedert Feyenoord thuis én uit

Zoals in de kwartfinales van de KNVB-beker op 8 maart 1995. Ruud Heus zal die avond niet snel vergeten. "We stonden met 1-0 achter toen we in het veld besloten om risico te nemen: vooruit verdedigen, een-op-een achterin. Tien minuten voor tijd mocht ik een strafschop nemen, nadat Bosz onderuit werd gehaald door Danny Blind."

"Elk detail van die strafschop is me bijgebleven. Ik liep naar de verkeerde kant van de tribunes om te juichen. Daar zaten alleen maar Ajax-supporters. Wat ik toen allemaal naar mijn hoofd heb gekregen."

Dankzij de gelijkmaker van Heus kwam het aan op de verlenging. Daarin zorgde Mike Obiku voor de beslissing.

De Klassieker in 1994/95: Rotterdamse vreugde in KNVB-beker

Feyenoord won dat jaar de KNVB-beker door in de finale FC Volendam met 2-1 te verslaan. Maar daar ging het later niet over. Wel over de zege op Ajax.

"Moedeloos van al die nederlagen tegen Ajax werd ik nooit, daar ben je sportman voor", aldus Heus. "Maar Ajax was op dat moment natuurlijk wel de beste van de wereld. Daarom ben ik ook zo trots op die overwinning."

Peter Bosz haalde als technisch directeur Giovanni van Bronckhorst in 2007 terug naar De Kuip

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl