NOS VoetbalAangepast

Schöne is geen stofzuiger met slidings, maar een spelverdeler met inzicht

De sleutelrol van Schöne bij Ajax op 'zes'

Als 25-jarige transfervrije speler kwam Lasse Schöne in de zomer van 2012 naar Amsterdam. Direct waren er twijfels. De Deen was bij NEC uitgegroeid tot een prima speler, maar zou dat wel genoeg zijn voor Ajax?

Ook Peter Bosz leek deze zomer niet overtuigd, maar de laatste weken is de aanvallend ingestelde Schöne als verdedigende middenvelder de sleutel tot het succes van de Amsterdammers, die vanmiddag in De Kuip aantreden tegen de koploper. "Ik vind het een heerlijke positie."

Het avontuur van Lasse Schöne de afgelopen jaren in Amsterdam heeft veel weg van een achtbaan.

Lasse Schöne met de schaal in 2014

Van alleskunner naar bankzitter

Op 27 april 2014 staat Schöne voor het tweede jaar op rij op een podium bij de Arena met de kampioensschaal in zijn handen. Hij straalt, want hij is net uitgeroepen tot Ajacied van het Jaar. In 29 eredivisieduels is hij dat seizoen goed voor negen goals en negen assists.

Zijn doelpunt in de Champions League tegen Celtic thuis wordt gekozen tot het doelpunt van het jaar. Hij wordt vaak opgesteld als rechtsbuiten, maar komt ook als linksbuiten, aanvallende middenvelder, verdedigende middenvelder en zelfs als rechtsback in actie. De twijfels rondom Schöne lijken verleden tijd: hij is een alleskunner.

Lasse Schöne

Maar het laatste jaar onder Frank de Boer zit de creatieveling vaker op de bank dan hem lief is. En met een aflopend contract op zak lijkt een afscheid een logisch gevolg. Maar Schöne is gelukkig in Amsterdam. Hij knokt en tekent een nieuwe verbintenis tot 2017.

De Boer vertrekt, Bosz komt. En ook de nieuwe trainer lijkt niet goed te weten wat hij met Schöne aan moet. De eerste weken krijgt de speler amper minuten. Opnieuw is er sprake van een transfer, opnieuw blijft de Deen.

Lasse Schöne na zijn goal in de Champions League tegen Celtic

Hij wacht op zijn kans. En terecht, zo blijkt later. In het bekerduel met Willem II start Schöne als verdedigende middenvelder. Ineens blijkt de stroef draaiende ploeg een elftal vol voetbal te zijn, dat kan excelleren op de juiste momenten. Het publiek in de Arena wordt eindelijk verwend.

Schöne is terug, als ervaren architect strooit hij op 'zes' met passes en verdeelt zo het spel in een team vol groeibriljantjes. "Sommigen vullen deze positie in als een stofzuiger, anderen als een spelverdeler. Ik doe het op mijn manier en dat gaat hartstikke goed", vertelt de inmiddels 30-jarige Ajacied in het weekend van de Klassieker.

De eredivisiecijfers van Lasse Schöne bij Ajax

SeizoenDuelsGoals (assists)Speelminuten
2012/2013327 (9)2.435
2013/2014299 (9)2.147
2014/2015298 (9)2.275
2015/2016244 (4)1.075

Bosz kiest de laatste tijd in zijn middenlinie naast Schöne voor aanvoerder Davy Klaassen en miljoenenaankoop Hakim Ziyech. Een gewaagd middenveld met veel drang naar voren. Zo aanvallend, kan dat eigenlijk wel? Ja, zegt de oudste van de drie.

Maar mist Ajax dan geen fysieke kracht daar? "Je hoeft niet alles op kracht te doen", pareert Schöne. "Als je een situatie maar eerder leest dan de tegenstander, dan heb je de bal. En dat gaat prima. Ik heb natuurlijk wel ervaring..."

Nooit winst in De Kuip

In zijn carrière als Ajacied won hij nog nooit in De Kuip van Feyenoord. Met een achterstand van vijf punten op de Rotterdammers is het doel duidelijk. "Wij moeten altijd winnen. Het is, zoals ze dat zo mooi zeggen, een zespuntenwedstrijd. We laten het niet toe dat Feyenoord uit gaat lopen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl