Mensen pinnen bij een vestiging van Nordea in Kopenhagen
NOS NieuwsAangepast

Topman Zweedse Nordea-bank wil nog steeds fuseren met ABN Amro

De topman van de Zweedse Nordea-bank denkt dat een fusie tussen zijn bank en ABN Amro er nog steeds in zit. Een eerdere toenaderingspoging van de Zweden begin deze maand werd door ABN Amro en de Nederlandse staat afgewezen.

Björn Wahlroos zei in een interview met de Finse publieke omroep dat hij contact heeft gehad met de Nederlanders, maar dat op zijn vroegst na de verkiezingen in Nederland in maart verder gesproken zal worden. Volgens hem heeft de Nederlandse overheid vanwege de verkiezingen nu weinig zin om over zoiets omvangrijks als een fusie te praten.

Nordea is de grootste bank in Noord-Europa. Volgens Wahlroos zouden zijn bank en ABN Amro "prima bij elkaar passen". Hij voegde eraan toe dat hij de Nederlanders heeft voorgesteld dat het hoofdkantoor van de fusiebank in Nederland komt te staan. Het is voor de Zweedse bank interessant om in een land uit de eurozone gevestigd te zijn.

Nordea is groter

Volgens NRC Handelsblad, dat het nieuws over de fusieplannen begin deze maand als eerste naar buiten bracht, zou Nordea in een nieuwe combinatie de bovenliggende partij worden. De beurswaarde van Nordea is bijna 38 miljard euro, tegen zo'n 17 miljard euro voor ABN Amro. Ook qua personeel zijn de Zweden groter: 30.000 werknemers, terwijl ABN Amro 22.000 medewerkers telt.

ABN Amro zit momenteel in een overgangsfase. Een klein jaar geleden kreeg de bank weer een beursnotering, nadat de staat ABN in 2008 had ingelijfd. In november 2015 werd ruim 20 procent naar de beurs gebracht. De komende tijd worden meer aandelenpakketten van de hand gedaan.

De bank is ook bezig met het vaststellen van de strategie voor de komende jaren. Daarnaast zoekt ABN Amro een nieuwe topman. Gerrit Zalm, die begin 2009 na de nationalisatie aantrad als bestuursvoorzitter, maakte deze zomer bekend dat hij volgend jaar vertrekt. Hij was benoemd tot 2018, maar maakt zijn termijn niet af.

ABN Amro wil niet reageren op de uitspraken van de Nordea-topman: "Dat is aan het NLFI", aldus een woordvoerder.

Het NLFI is de stichting die namens de staat de aandelen van de bank beheert. Volgens een intern memo dat NRC Handelsblad onder ogen kreeg, is de stichting niet enthousiast over een fusie met Nordea. De woordvoerder van het NLFI wil niet op de zaak ingaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl