NOS WielrennenAangepast

EK-medailles voor baanrenners Wild, Van den Berg en Beukeboom

Zilver, zilver en brons op voorlaatste EK-dag

Kirsten Wild heeft haar vierde medaille veroverd op de EK baanwielrennen in het Franse Saint-Quentin-en-Yvelines. Na het goud op de puntenkoers en de afvalkoers en het brons op de scratch was de Almelose op het omnium goed voor zilver.

Wild bewees in Frankrijk andermaal dat ze een echte alleskunner is. Ze werd zesde op de scratch, eerste op de temporace, zesde op de afvalkoers en derde op de puntenkoers. Ze moest alleen die andere allrounder, Katie Archibald, voor zich dulden. De 22-jarige Britse won in 2015 drie keer goud en had deze week al goud en zilver veroverd.

Kirsten Wild deelt het podium met de Britse Katie Archibald en de Belgische Lotte Kopecky

Van den Berg sprint naar zilver

Ook Roy van den Berg heeft zilver gewonnen. Hij deed dat op de sprint. Hij bereikte de finale door te winnen van de Duitsers Jan May en Eric Engler, de Fransman Sebastien Vigier en weer Engler, die via de herkansingen toch nog de halve finales had gehaald.

In de finale verloor Van den Berg beide manches tegen de 29-jarige Rus Pavel Jakoesjevskij, die nooit eerder een grote prijs had gewonnen.

Brons Beukeboom

Dion Beukeboom veroverde net als vorig jaar in het Zwitserse Grenchen brons op de achtervolging. In de strijd om de derde plaats klopte hij de Pool Daniel Staniszewski.

In de kwalificatie zette Beukeboom met 4.20,298 de derde tijd neer. In het duel met Staniszewski was hij weliswaar iets langzamer (4.20,568), maar hij nam meteen afstand en werd geen moment meer bedreigd door de acht jaar jongere Pool.

Corentin Ermenault, die al goud won op de ploegenachtervolging, pakte ook nu de titel. De Fransman denderde in de finale weg bij wereldkampioen Filippo Ganna en hield aan het eind net genoeg over om het goud veilig te stellen.

Van Schip buiten medailles op puntenkoers

Jan-Willem van Schip eindigde als zesde op de puntenkoers. De 22-jarige renner was eerder deze week roemloos laatste geworden op de afvalkoers. Een dergelijke afgang kwam er niet op de puntenkoers.

Bij zes van de zestien sprints, vooral in de tweede helft van de wedstrijd, pakte hij punten. Bij de laatste twee lukte hem dat niet en dat kostte hem een podiumplaats. De pas 19-jarige Deen Niklas Larsen won vier van de eerste negen sprints en veroverde de Europese titel.