NOS NieuwsAangepast

Geen bezorger meer, maar een automaat voor pakketjes

Met de pakketautomaat wil PostNL de groeiende stroom pakketten aanpakken

In een woonwijk in Almere staat een van de eerste pakket- en briefautomaten van PostNL. Elders in het land staan er nog drie. PostNL hoopt met de onbemande pakketstations de groeiende stroom pakketten beter aan te kunnen.

In 2015 werden zo'n 208 miljoen pakketten bezorgd. De markt groeit met 20 procent per jaar, dus dit jaar rekenen de postbedrijven op zo'n 250 miljoen pakketten.

Met de nieuwe automaten hoeven pakketjes niet meer helemaal aan de voordeur te worden bezorgd. Dat scheelt webwinkels en bezorgbedrijven veel tijd en geld. "We verwachten er veel van", zegt een woordvoerder van PostNL.

Oost-Europa als voorbeeld

In landen waar huizen over de weg minder goed bereikbaar zijn, zijn er al meer nieuwe vormen van distributie. Volgens retaildeskundige Nando van Essen geldt dat bijvoorbeeld voor veel Oost-Europese landen. "Daar is de distributiestructuur niet zo goed, dus ontwikkelen zich heel makkelijk nieuwe vormen van distributie, zoals dit soort onbemande pakketstations."

Eerdere experimenten in Nederland, zoals een proef met pakketten die aan huis werden vastgeketend en een test met kluisjes in treinstations, liepen uit op een mislukking. PostNL heeft naar eigen zeggen veel van die ervaringen geleerd.

Eind komende maand moeten er zestien pakket- en briefautomaten staan in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl