Jillert Anema heeft dit marathonseizoen de Clafis-ploeg onder zijn hoede
NOS SchaatsenAangepast

Zijn de Galliërs van Anema dit seizoen wél te verslaan?

"Hoe gaan de andere schaatsploegen de onoverwinnelijke Galliërs van Jillert Anema verslaan?" Dat is volgens NOS-schaatscommentator Herbert Dijkstra de afgelopen jaren steeds het thema bij de start van het marathonseizoen. Maar dit jaar denkt Dijkstra dat het zomaar een stuk spannender kan gaan worden in de strijd om de KPN Marathon Cup.

Terwijl het langebaanseizoen volgend weekend pas begint, rijden de mannen en vrouwen van de lange adem vanavond in Amsterdam al de eerste wedstrijd in de Nederlandse marathoncompetitie. Wat moet u weten voordat het startschot op de Jaap Edenbaan klinkt?

Gary Hekman verruilde het pak van Van Werven voor dat van AB Vakwerk

Meer machtsblokken, meer spektakel

De 'onoverwinnelijke Galliërs' van coach Anema zijn dit seizoen niet de enige sterke ploeg. Dijkstra legt uit: "Vorig seizoen waren er twee grote machtsblokken: de ploeg van Anema én de ploeg van de sterke Gary Hekman. Je kunt zeggen dat er nu drie sterke blokken zijn, waardoor de macht wat meer verdeeld is. De sterke kopmannen zijn nu verspreid over de ploegen."

"Het is niet meer zo dat één ploeg de boel lam kan leggen, zoals die twee ploegen dat afgelopen seizoen wel konden. Vorig jaar was het zeker niet saai, maar ik verwacht nu nog meer spektakel."

Ingmar Berga, de winnaar van de Marathon Cup van vorig jaar, rijdt nu voor een andere ploeg

Namen om op te letten

Bij de mannen is de cupwinnaar van vorig jaar, Ingmar Berga, vertrokken bij de ploeg van Anema. Hij rijdt in het pak van Okay Fashion & Jeans.

"Berga had het bij Anema niet naar zijn zin en vond dat het marathonschaatsen bij Clafis op het tweede plan kwam", zegt Dijkstra. "Berga rijdt nu als kopman in een ploeg met sterke mannen als Frank Vreugdenhil en Crispijn Ariëns. Dat zijn allemaal mannen die wedstrijden kunnen winnen."

De tweede ploeg die sterk voor de dag kan komen, is AB Vakwerk. Gary Hekman is de kopman. En dan is er dus nog de Clafis-ploeg van Anema, met onder anderen Jorrit Bergsma, Arjan Stroetinga en Erik Jan Kooiman.

Vrouwen

Bij de vrouwen domineerde Janneke Ensing vorig seizoen de strijd om de Marathon Cup. Maar het zou kunnen dat Ensing nu al eerder de stekker al uit haar schaatsseizoen trekt, want eigenlijk is wielrennen haar eerste sport. Deze zomer werd Ensing tweede op het NK wielrennen en ze tekende voor de Italiaanse wielerploeg Cipollini.

Nederlands kampioene Irene Schouten is ook een naam om in de gaten te houden. "Ze wil marathonwedstrijden winnen, maar ze wil ook op de langebaan rijden", aldus Dijkstra.

Irene Schouten wint in Amsterdam haar eerste nationale marathontitel

Dubbele agenda's

In het marathonpeloton rijden dit seizoen meerdere schaatsers rond met zo'n dubbele agenda. Het is een tendens van de afgelopen jaren, ziet Dijkstra: "Veel rijders zijn enerzijds bezig met de Marathon Cup. Maar aan de andere kant lonken veel schaatsers naar de 400-meterbaan. Dat geldt vooral voor de Clafis-ploeg. Wat gaat Jorrit Bergsma doen, bijvoorbeeld?"

"Er zijn marathonschaatsers die een goede kans maken om zich volgende week op de langebaan te plaatsen voor de wereldbekerwedstrijden. Mats Stoltenborg bijvoorbeeld, 24 jaar is hij pas. In Inzell heeft hij op de 5.000 meter laatst twee keer zijn persoonlijk record verbeterd. Dat vond ik heel indrukwekkend."

1998: K.C. Boutiette wint de marathon in Utrecht

Merkwaardige rentree van een 46-jarige

De meest opvallende naam in het peloton is die van de 46-jarige Amerikaan. K.C. Boutiette. In 1994 deed hij al mee aan de Olympische Spelen in Lillehammer.

"Het is heel merkwaardig", vindt Dijkstra. "Die gekke Amerikaan is weer in Nederland komen wonen om zich voor te bereiden op de Spelen van volgend jaar. Hij wil in Pyeongchang op 47-jarige leeftijd meedoen aan de massastart, en dat kan volgens hem alleen door veel marathonwedstrijden te rijden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl