Een Koerdische strijder in Kirkuk, waar IS-strijders gisteren hebben toegeslagen
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse journalist in Kirkuk geraakt door kogel scherpschutter

De Nederlandse freelance-oorlogsjournalist Bud Wichers is gewond geraakt toen hij onder vuur werd genomen door een scherpschutter van IS in de Iraakse stad Kirkuk. Gisteravond werd bekend dat hij zijn arm heeft verwond en zijn ribben heeft gekneusd toen hij wegdook voor het geweervuur. RTL Nieuws meldt nu dat een kogel zijn arm heeft geschampt.

Wichers zegt tegen RTL dat hij in het centrum van de stad aan het werk was toen hij zich onveilig voelde en besloot terug te keren naar zijn auto. Bij het oversteken van de straat werd hij onder vuur genomen door een schutter van IS.

Toen hij wegsprong nadat een kogel zijn linkerarm oppervlakkig had verwond, verloor Wichers zijn evenwicht en kwam hij verkeerd terecht. Hij kneusde hierbij zijn ribben en polsen en liep een scheurtje op in zijn neus.

Het is niet de eerste keer sinds zijn aankomst in Kirkuk dat Wichers aan de dood ontsnapt. Eergisteren kwam een mortiergranaat naast zijn auto terecht zonder te ontploffen.

IS heeft gisteren de aanval geopend op de Iraakse stad. Mogelijk gaat het om een vergeldingsactie voor het offensief van de Iraakse en Koerdische troepen in Mosul. De aanval is intussen afgeslagen; de meeste IS-strijders zijn gedood, gevangengenomen of gevlucht.

Wichers doet als freelancejournalist voor nieuwszender BNR verslag van de strijd tegen IS in Irak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl