Peter Bosz op de persconferentie voor de Klassieker
NOS VoetbalAangepast

Bosz: als technisch directeur bij Feyenoord betere trainer geworden

Hij heeft de reputatie van een eigenwijze trainer, nukkig soms, lastig voor de media. Maar ook wordt hij geroemd om zijn aanvallende, dominante spel. Jordi Cruijff noemt hem zelfs 'dé exponent in Nederland van aanvallend voetbal'.

Dat Peter Bosz zich liet inspireren door het 'grote Ajax' is bekend. Hoe hij als broekie van Vitesse begin jaren tachtig een seizoenkaart kocht van Ajax om Johan Cruijff te kunnen zien spelen. Of hoe hij als speler van Feyenoord stiekem vanuit zijn auto naar de training van 'het wonderteam' van Louis van Gaal ging kijken.

Maar het grootste deel van zijn loopbaan bracht Peter Bosz door bij Feyenoord. Als speler (1991-96) werd hij kampioen van Nederland, als technisch directeur (2006-2009) kreeg hij vooral kritiek. Zeker nadat hij oudgedienden als Roy Makaay, Denny Landzaat en Giovanni van Bronckhorst naar De Kuip had gehaald.

Toch is juist de periode als bestuurder bepalend geweest voor zijn trainersloopbaan, vindt Bosz. "Ik ben een betere trainer geworden in de tijd dat ik technisch directeur was."

Bosz: als technisch directeur van Feyenoord ben ik een betere trainer geworden

Bosz begon zijn trainersloopbaan bij de amateurs van AGOVV, degradeerde met De Graafschap uit de eredivisie en keerde terug met Heracles Almelo. Zijn eerste trainersjaren gingen niet om aanvallend en dominant voetbal. Het ging om overleven.

Ook als technisch directeur van Feyenoord liet Bosz geen onuitwisbare indruk achter. Met drie trainers en investeringen van ruim 25 miljoen euro kwam de club nooit verder dan de zesde plaats in de eredivisie. Op 19 januari 2009 toonde Bosz zich solidair met de weggestuurde trainer Gertjan Verbeek en vertrok.

Toch is die periode van grote invloed geweest op de ontwikkeling van Bosz als trainer. "Toen ik technisch directeur was bij Feyenoord, ben ik veel in het buitenland geweest; veel in Brazilië, veel bij de topclubs in Engeland. Ik sprak met Arsène Wenger van Arsenal, dat soort grote trainers. Die kans krijg je als trainer zelden, omdat je gewoon hartstikke druk bent."

Peter Bosz als technisch directeur van Feyenoord

SeizoenTrainerEindrangschikkingGrootste aankopenTransferuitgaven
2006/07Erwin Koeman, Leo Beenhakker (interim)7de (geen Europees voetbal)Angelos Charisteas, Dwight Tiendalli7 mln euro
2007/08Bert van Marwijk6de (+ KNVB-beker)Roy Makaay, Giovanni van Bronckhorst, Danny Landzaat, Tim de Cler, Kevin Hofland13,9 mln euro
2008- 19 jan. 2009Gertjan Verbeek7de (geen Europees voetbal)Karim El Ahmadi5 mln euro
2007: Peter Bosz, technisch directeur bij Feyenoord

In 2010 begon Bosz weer als een compleet andere coach bij Heracles. Een coach die dominant, gedurfd, aanvallend voetbal tot de identiteit van de club verhief. Zoals hij dat later ook bij Vitesse en (kortstondig) Maccabi Tel Aviv zou doen.

Zes jaar later staat hij voor zijn eerste Klassieker als trainer van Ajax. Een vuurdoop in De Kuip. Hoewel, Bosz kent de werking van het stadion met zijn vurige legioen van alle kanten.

"De Kuip-factor is er absoluut. Als speler word je er onbewust door meegenomen. Als tegenstander merk je het op dat soort momenten." Bosz doelt op vorig seizoen, toen hij zich als trainer van Vitesse benadeeld voelde. "Toen hadden we wel een pingel mogen hebben, ja..."

Jordi Cruijff: Bosz is dé exponent van aanvallend voetbal

Charme

Na ruim honderd dagen bij Ajax laat Bosz zich van zijn charmantste kant zien. Dat was weleens anders, zeker richting de media. "Als mensen mij idiote vragen stellen, dan kunnen ze een idioot antwoord krijgen. Ik ben altijd mezelf, altijd Peter Bosz."

Feyenoord-Ajax, zondagmiddag 14.30 uur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl