Max Verstappen in Austin
NOS SportAangepast

Coureurs uiten forse kritiek op rijgedrag Verstappen

Aan de vooravond van de GP van de Verenigde Staten hebben verscheidene coureurs forse kritiek geuit op de rijstijl van Max Verstappen. Op de rijdersbriefing voorafgaand aan het raceweekend was de jonge Nederlander een belangrijk onderwerp van gesprek.

Volgens zijn collega's neemt Verstappen onverantwoorde risico's in de bochten en vormt hij daarmee een gevaar voor anderen. Vooral zijn verdedigende acties staan ter discussie. Veel coureurs nemen het Verstappen kwalijk dat hij tijdens het remmen plotseling naar links of rechts stuurt om zijn positie te verdedigen.

Als je thuis de race op TV volgt via de onboard-camera's, lijkt het alsof overal een zee van ruimte is

Nico Hülkenberg (coureur Force India)

"Als je thuis de race op tv volgt via de onboard-camera's, lijkt het alsof overal een zee van ruimte is", aldus Nico Hülkenberg tegenover het Duitse Auto Motor und Sport. "Maar je beseft op de bank niet hoe smal het eigenlijk is als je met 330 kilometer per uur een bocht nadert. Als een coureur plotseling vol op de rem trapt of een abrupte beweging maakt, kun je geen kant op. Dan hang je zo in de muur", aldus de Duitse coureur.

Max Verstappen op het circuit van Austin

De discussie over Verstappens vermeende agressie speelt al maanden. Tijdens de GP van België op Spa-Francorchamps smeet de Nederlander diverse keren de deur dicht voor Ferrari-coureur Kimi Räikkönen. De Fin keurde de verdedigende acties van Verstappen af, mopperde via de boordradio en kreeg na de race bijval van collega's. Verstappen was zich van geen kwaad bewust. "De wedstrijdleiding heeft me niet op de vingers getikt, dus het was kennelijk een fair gevecht", zei hij destijds.

Ook na de race in België was Verstappen diverse keren het mikpunt van kritiek. "Hij maakt indruk en hij is erg getalenteerd, maar is ook bezig de grenzen op te zoeken en gaat daar soms overheen", zei viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel.

Als er niets verandert, dan rijdt Verstappen nog eens iemand met volle vaart de hekken in

Jenson Button (coureur McLaren)

Volgens Jenson Button is het tijd voor verandering. "Het kan niet zo zijn dat we het tot een ongeluk laten komen voordat iemand ingrijpt. Als er niets verandert, dan rijdt Verstappen nog eens iemand met volle vaart de hekken in", aldus de coureur van McLaren.

Verstappen, die in de Grand Prix van Japan tweede werd door in de slotfase fel van zich af te bijten in een gevecht met Lewis Hamilton, herhaalde op Amerikaanse bodem zijn woorden. "Ik ben nog steeds niet gestraft. Dus ik heb niets verkeerd gedaan."

Max Verstappen en Daniel Ricciardo

Whiting

Niettemin eist een meerderheid van de coureurs maatregelen. Ze willen abrupte stuurbewegingen tijdens het remmen verbieden. Wedstrijdleider Charlie Whiting beloofde naar de problemen te kijken. Bij twijfel controleert hij in de toekomst de telemetriegegevens, zo vertelde hij. De sensoren die op de bolides zijn bevestigd geven inzicht in het rijgedrag van de coureurs.

De man die verantwoordelijk was voor Verstappens transfer naar topteam Red Bull Racing, Helmut Marko, neemt het op voor zijn pupil. "Het wordt hoog tijd dat andere coureurs leren hoe ze goed moeten sturen of uitwijken tijdens het remmen. Max kan het immers ook..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl