Bibiane Weijers
NOS SportAangepast

'Ik word nog regelmatig aan mijn zege op Kerber herinnerd'

Bij de absentie van Serena Williams is het lastig om een uitgesproken favoriete aan te wijzen voor de eindzege op de WTA Finals, het eindejaarstoernooi voor vrouwen dat zondag van start gaat. Op basis van de ranking en haar prestaties op de grand slams lijkt Angelique Kerber de komende week in Singapore de beste papieren te hebben.

Haar erelijst van 2016 is indrukwekkend: winst van de Australian Open en de US Open, een finaleplaats op Wimbledon en een zilveren medaille op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Het kon afgelopen seizoen niet op voor Kerber, die het jaar gegarandeerd afsluit als de nummer 1 van de wereld. De 28-jarige Duitse, jarenlang een subtopper, bewandelde de weg der geleidelijkheid.

Angelique Kerber tijdens de US Open van 2011

Doorbraak

Eind 2011 kende Kerber haar doorbraak. Na jaren anoniem te hebben rondgelopen op de grandslamtoernooien, haalde ze vijf jaar terug uit het niets de laatste vier op de US Open.

Een maand na haar succes in New York deed Kerber mee aan het WTA-toernooi van Luxemburg. Qualifier Bibiane Schoofs uit Nederland, die haar debuut maakte in het hoofdtoernooi van een WTA-toernooi, was haar tegenstandster op de snelle indoorbaan. Een eenvoudige opgave voor Kerber, zo werd vooraf verondersteld.

Maar het liep anders en tijdens haar eerste wedstrijd op het hoogte niveau ging Schoofs, die tegenwoordig door het leven gaat als Bibiane Weijers, in drie sets met de winst aan de haal: 2-6, 6-2, 6-1.

Vijf jaar geleden

"Afgelopen woensdag vroeg mijn trainer, Rudi Visser, me of ik wist welke dag het was. 'De dag waarop ik vijf jaar geleden van Kerber won', zei ik. Die overwinning was toen de bekroning op mijn seizoen. En mijn enige optreden in een WTA-hoofdtoernooi ooit."

Weijers stond destijds op een plek rond de 150, terwijl Kerber onderdeel uitmaakte van de topdertig. Nu is het contrast helemaal groot: Weijers is tegenwoordig de nummer 600 van de wereld en heeft door blessureleed dit seizoen pas acht toernooien gespeeld.

'Eigen weg bewandeld'

"Dat verschil is niet moeilijk om te zien: ieder heeft zijn eigen leven en ik heb mijn eigen weg bewandeld. Het is leuk om zo iemand te zien groeien. Ik ken haar ook van de jeugdtoernooien, want we zijn leeftijdsgenoten", aldus Weijers, terwijl ze op de bus staat te wachten om naar haar training te gaan.

"Ik heb zo mijn redenen dat ik dit seizoen nauwelijks heb gespeeld, waaronder een rugblessure. Het toernooi van Luxemburg heb ik deze week niet bekeken, omdat ik druk bezig ben mij voor te bereiden op een rentree. Ik wil nog één keer alles geven."

'Momenten die je altijd onthoudt'

Voor de een was het op 19 oktober 2011 een nederlaag die ze zich vermoedelijk nauwelijks nog kan heugen, voor de ander is het het hoogtepunt uit een bescheiden loopbaan. "Ik verloor de eerste set en wilde mijn debuut niet zo laten eindigen. Ik kreeg grip op de wedstrijd en het kantelde. Dat zijn van die momenten die je altijd onthoudt. Ik word er nog steeds regelmatig aan herinnerd."

Groepsindelingen WTA Finals

Rode groep Witte groep
Angelique Kerber Agnieszka Radwanska
Simona Halep Karolina Pliskova
Madison Keys Garbiñe Muguruza
Dominika Cibulkova Johanna Konta/Svetlana Koeznetsova
Angelique Kerber

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl