NOS NieuwsAangepast

Staatssecretaris heeft miljoenen klaarliggen voor boze boeren

Staatssecretaris Van Dam van Landbouw is bereid om 23 miljoen euro te investeren in de melkveesector. Hij wil met het geld, afkomstig uit Brussel, ervoor zorgen dat melkveehouders hun veestapel kunnen inkrimpen, zei hij in Nieuwsuur. "Ik kan boeren financieel ondersteunen zodat ze hun uitgemolken koeien niet vervangen."

Na de afschaffing van het melkquotum vorig jaar kochten de boeren er veel koeien bij, waardoor Nederland veel te veel mest produceert. Dankzij een uitzonderingspositie mogen de boeren nu nog meer mest uitrijden op hun land, maar die regeling loopt eind 2017 af.

Laarzenactie

Ongeruste melkveehouders weten nu niet waar ze aan toe zijn. Sommigen zijn bang dat ze hun familiebedrijf kwijtraken doordat ze straks koeien moeten verkopen. Ze voerden de afgelopen dagen een laarzenactie tegen Van Dam (PvdA).

De staatssecretaris erkende in Nieuwsuur dat het heel belangrijk voor Nederland is om de uitzonderingspositie te behouden. Hij is er daarom niet blij mee dat boeren met voldoende geld en land de afgelopen dagen juist koeien erbij hebben gekocht, zoals vakblad Boerderij meldt. "Het eerste wat Brussel tegen ons zegt als we komen onderhandelen over een toekomstige uitzonderingspositie is: 'maar jullie melkveesector blijft gewoon groeien, terwijl hij moet krimpen'."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl