Ketan Desai
NOS Nieuws

Artsenclub kiest omstreden Indiër toch als voorzitter

De Indiase arts Ketan Desai is gekozen tot voorzitter van de World Medical Association (WMA), een wereldwijde koepelorganisatie die zich bezighoudt met medische beroepsethiek. Opvallend, want Desai wordt al sinds 2009 beschuldigd van corruptie en moet daarvoor mogelijk nog terechtstaan.

Desai werd in 2009 voor het eerst voorgedragen als voorzitter van de organisatie, maar zijn benoeming werd uitgesteld toen bleek dat hij mogelijk omgekocht was door een artsenopleiding. In ruil voor 20 miljoen rupees (destijds 450.000 dollar) zou Desai de school geholpen hebben om meer studenten te mogen opleiden dan toegestaan.

Gevangen

Ketan Desai zat enige tijd gevangen maar werd op borgtocht vrijgelaten. In 2013 hief de WMA zijn schorsing op op aandringen van de Indiase artsenorganisatie India Medical Association.

In 2015 werd Desai opnieuw voorgedragen als voorzitter van de WMA, maar zijn benoeming ging weer niet door, ditmaal zonder opgaaf van redenen. Dit jaar is het dus eindelijk gelukt voor Desai, hoewel hij nog vervolgd wordt. Op 4 november staat een rechtszitting gepland.

Bij de WMA zijn meer dan honderd nationale artsenverenigingen aangesloten. De functie van voorzitter rouleert elk jaar en is voornamelijk ceremonieel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl