NOS SchaatsenAangepast

Bergsma: ik kan me geen slechte dag veroorloven

Twee mannen verdeelden de afgelopen jaren de prijzen op de tien kilometer. Sven Kramer, de regerend wereldkampioen. En Jorrit Bergsma, de regerend olympisch kampioen. Een week voor de start van het pre-olympisch jaar is Jorrit Bergsma helder. Hij wil zijn wereldtitel terug.

Bergsma: ik ga graag de strijd aan met Kramer

Vorig seizoen zat Bergsma thuis tijdens de WK afstanden. Bij de kwalificatiewedstrijden was hij niet in vorm en eindigde slechts op plaats vier. "Ik heb een paar mindere races gereden op de momenten dat het erom ging. Dat moet niet nog eens gebeuren."

Sven Kramer pakte het cadeautje uit tijdens de WK in Kolomna en won voor het eerst sinds 2009 zowel de 5 kilometer als de 10 kilometer op de wereldkampioenschappen. Dat moet anders, als het aan Bergsma ligt. "De tien kilometer is mijn afstanden en dat houd ik graag zo."

Jorrit Bergsma heeft zijn contract bij Team Clafis verlengd tot en met 2019

"We gaan het seizoen als een trap opbouwen", zegt Clafis-coach Jillert Anema. "Als het goed is rijden we in december harder dan volgende week en ligt de piek in februari. Maar het kan zijn dat je het risico loopt dat je je daardoor niet kwalificeert."

Dat risico is er, weet ook Bergsma, want het niveau is hoog. "Met mannen als Sven Kramer en Erik-Jan Kooiman kun je je geen slechte dag veroorloven."

Voorbereiden op Pyeongchang 2018

Over anderhalf jaar wil Bergsma zijn olympische titel prolongeren in Pyeongchang. Voor Kramer is dat de enige ontbrekende hoofdprijs op zijn erelijst, maar ook wereldrecordhouder Ted-Jan Bloemen aast op olympisch goud.

Kramer heeft al gezegd dat de 10 kilometer op de Spelen zijn hoofddoel is. Bergsma kan er niet zo veel mee. "Dat wilde hij in Sotsji ook. Natuurlijk ga je als sporter voor de eerste prijs. Ik ga de strijd graag met hem aan", zegt Bergsma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl