NOS NieuwsAangepast

'Koerden vrezen voor IS-aanhangers onder vluchtelingen uit Mosul'

Correspondent Sander van Hoorn bij vluchtelingenkamp Noord-Irak

"We waren net bij de poort van het vluchtelingenkamp, maar daar komen we niet binnen", zegt correspondent Sander van Hoorn. Hij staat bij het hek van een vluchtelingenkamp in het noorden van Irak. "Er hangt hier een vijandige sfeer."

Dat heeft alles te maken met de aanval door Islamitische Staat op de stad Kirkuk. "Dat is meer dan een serie aanslagen. Het is een poging van IS-aanhangers om de stad in bezit te krijgen. Volgens de Koerden zitten er veel van deze IS-aanhangers tussen de vluchtelingen uit Mosul die nu worden geplaatst in kampen in de regio, zoals deze."

Vijfde colonne

De Koerden zijn bezorgd, zegt Van Hoorn. "Het is een vijfde colonne. Daarom worden de nieuwe vluchtelingen uit Mosul hier strikt gescheiden gehouden van de vluchtelingen die al in de kampen zaten."

Volgens Van Hoorn kan de opvang van de vluchtelingenstroom uit de omgeving van Mosul de komende tijd voor veel problemen gaan zorgen. "Hoe gaan ze dat allemaal organiseren in de nieuwe kampen? Nu al zijn er problemen om hen te huisvesten en om hen vrij te laten bewegen. En het is allemaal nog maar net begonnen."

Vrees voor IS-strijders onder vluchtelingen Irak

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl