NOS NieuwsAangepast

Belgische ambassadeur in Rusland op het matje geroepen

De Belgische ambassadeur in Rusland is ontboden door het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou. Aanleiding zijn beschuldigingen dat België achter een bombardement op een Syrisch dorp vlakbij Aleppo zit. Daarbij vielen burgerslachtoffers.

De Russische ambassadeur werd voor de beschuldigingen al eerder op het matje geroepen door het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Belgen zeggen dat zij niet achter het bombardement zitten. Er zouden geen gevechtsvliegtuigen van België in het getroffen gebied actief zijn. Volgens minister Reynders van Buitenlandse Zaken kon de Russische ambassadeur daar ook geen bewijzen voor leveren.

Volgens Russische media zal de Belgische ambassadeur "geconfronteerd" worden met bewijsmateriaal van de luchtaanval. Eerder kwamen de Russen al met een kaart van de vliegroute die de Belgische gevechtsvliegtuigen zouden hebben genomen.

Gevechtspauze

Rusland is een bondgenoot van de Syrische president Assad en is betrokken bij de aanvallen op Aleppo. Tot maandag geldt er een gevechtspauze in de stad die duurt van zonsopgang tot zonsondergang. Gewonden en zieken uit het zwaar gebombardeerde Oost-Aleppo kunnen daardoor de stad verlaten.

De Syrische overheid heeft aan die kant van de stad een doorgang geopend voor mensen die willen vluchten, maar veel burgers twijfelen. Ze zijn bang dat ze worden opgepakt door regeringstroepen.

Hulporganisaties hadden vandaag in Oost-Aleppo een reddingsactie gepland waarbij gewonden naar het westen vervoerd zouden worden voor medische hulp. Volgens de VN kan deze actie niet doorgaan, omdat het te gevaarlijk is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl