Laura overleed op 17-jarige leeftijd aan een massale longembolie
NOS NieuwsAangepast

Stoel als blijvende herinnering aan Laura (17) die overleed aan trombose

Zeventien jaar was Laura Brussaard pas, toen ze vier jaar geleden overleed aan de gevolgen van trombose. De studente Product Design aan de Hogeschool van Amsterdam wilde dolgraag een stoel ontwerpen. Na haar overlijden richtten haar ouders Stichting Project Laura op. Dankzij dat project komt vandaag alsnog haar grote droom uit.

De schetsen voor de stoel waren klaar, toen Laura plotseling overleed. "Laura voelde zich niet lekker en we dachten allemaal dat ze een griepje had, de huisarts ook. Maar toch bleef het slechter met haar gaan", vertelde moeder Anita Brussaard vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

Ook jonge meisjes kunnen dit krijgen.

Anita Brussaard

"Laura kreeg op woensdagavond een hartstilstand en mijn man probeerde haar nog te reanimeren. In het ziekenhuis bleek dat ze een massale longembolie had", zegt Brussaard. Die longembolie ontstond door het gebruik van de anticonceptiepil, in combinatie met een erfelijke afwijking in haar bloed.

De stichting is opgericht om voorlichting te geven aan jonge vrouwen, meisjes en huisartsen over de gevaren van de anticonceptiepil. "We zijn niet tegen de pil, maar willen dat er meer bewustzijn komt over de gevaren die erachter schuilen en dat er trombose kan optreden. Ook jonge meisjes kunnen dat krijgen, niet alleen ouderen", vertelt Laura's moeder.

De rode Laura fauteuil

Vandaag is een belangrijke dag voor de stichting, want de rode fauteuil Laura wordt onthuld. Een aantal medestudenten van Laura wilde graag iets blijvends maken en de opbrengst daarvan aan een goed doel schenken. Dat is uiteindelijk Stichting Project Laura geworden.

"Het is gelukt en de stoel is nu te koop. Dat is helemaal fantastisch", vertelt Brussaard enthousiast. De stoel kost 595 euro, 50 euro daarvan gaat naar de stichting. "Dat geld gaan we gebruiken om foldermateriaal mee te maken om op middelbare scholen en hoger onderwijs neer te leggen. Ook willen we presentaties gaan geven op scholen."

"Als er echt veel geld binnenkomt kunnen we misschien een onderzoek subsidiëren zodat er veel eerder herkend kan worden dat iemand een longembolie heeft", zegt Brussaard ten slotte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl