NOS NieuwsAangepast

Huizen in Utrecht duurder dan voor de crisis

De huizenprijzen in de stad Utrecht gaan die van Amsterdam achterna. Een koopwoning in de Domstad is in het derde kwartaal duurder dan voor de crisis in 2008. In Amsterdam liggen de huizenprijzen daar al sinds begin dit jaar boven, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Alle soorten woningen zijn duurder, maar de prijs van appartementen steeg het sterkst, bijna 8 procent. In grote steden maken appartementen de bulk uit van de woningvoorraad. Voor alle soorten woningen samen genomen is de prijsstijging de grootste in 14 jaar.

De huizenprijzen zijn in het hele land en in de vier grote steden 6 procent hoger dan een jaar geleden. In Noord-Holland stegen de prijzen met gemiddeld 9 procent het sterkst, in Utrecht en Groningen met 7 procent, vooral dankzij de stijging in de grote stad.

Jonge en oudere kopers

In Utrecht bereikten de huizenprijzen hun piek in de zomer van 2008. In de crisis daalden de prijzen met 17 procent en bereikten in de lente van 2013 hun dieptepunt. Daarna trok de woningmarkt weer aan en inmiddels liggen de prijzen 2 procent boven die van 2008.

In vergelijking met 2009 is het aantal jonge kopers (onder 25 jaar) gehalveerd, en het aandeel oudere kopers (65 jaar en ouder) verdubbeld. De meeste kopers zijn tussen 25 en 34 jaar.

Aardbeving

Op verzoek van de National Coördinator Groningen heeft het CBS ook de woningmarkt in en rond het aardbevingsgebied in kaart gebracht. De huizenprijzen zijn in het bevingsgebied gemiddeld met 2,4 procent gestegen, in de regio's er omheen met 3,4 procent.

De huizen in het bevingsgebied staan echter langer te koop. Eind juni was dat gemiddeld 566 dagen. In het referentiegebied is dat ongeveer 430 dagen.

Van leegloop is geen sprake, constateert het CBS. Het aantal mensen dat verhuist uit het risicogebied is niet groter dan in de omgeving en niet duidelijk meer na de zwaarste beving in 2012. Wel zeggen meer mensen dan gebruikelijk dat ze willen verhuizen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl