NOS SportAangepast

'Wembley van het hockey' blijft authentiek

Wagener-stadion krijgt gloednieuwe hoofdtribune

Wat het Wembley is voor het voetbal, is het Wagener-stadion voor het hockey. In 2007 werd het authentieke voetbalstadion in Londen verbouwd tot een nieuwe tempel. Het hockeystadion in het Amsterdamse Bos wordt nu ook onder handen genomen.

De hoofdtribune, die al sinds 1938 stond, was volgens de hockeybond niet meer van deze tijd. Met het oog op de Europese kampioenschappen hockey, komende zomer in Amsterdam, moest er een gloednieuwe tribune komen.

Elvire Wagener sloeg onlangs de eerste paal in de grond. Elvire is het achternichtje van Joop Wagener sr., naar wie het stadion is vernoemd. De familie Wagener was een bekende hockeyfamilie.

"Het gaat me aan het hart, hoor. Ik begrijp dat een stadion moet voldoen aan de eisen van nu en gun Amsterdam en de hockeybond een prachtig stadion op de oorspronkelijke plek. Maar er gaat ook wel iets verloren. De houten bankjes, de witte afrastering, dat ga ik wel missen", zei ze tegen Hockey.nl.

1966: de vrouweninterland tussen Nederland en Wales

Drie etappes

Het is een langetermijnproject, legt Joost Vettorato uit, manager evenementen bij de hockeybond KNHB. "Er ligt een plan bij de gemeente Amsterdam van drie etappes. Het vernieuwen van de hoofdtribune, daarna het vernieuwen van de overzijde. Uiteindelijk een totaalplaatje, fase drie, dat we over tien tot vijftien jaar hopen te realiseren."

"Het stadion was behoorlijk gedateerd. Het bestond voor tachtig procent uit hout. Het werd tijd dat er een modern stadion zou komen. Het oudste deel van het stadion is uit 1938. En het moest nu echt vervangen worden", zegt Vettorato.

"Natuurlijk kwamen er ook reacties dat het doodzonde is dat het authentieke stadion verdwijnt, maar iedereen is vol vertrouwen dat er iets moois terugkomt. Door de houten afwerking van de tribune blijft het Wagener-stadion een authentieke uitstraling houden."

In juni moet de nieuwbouw klaar zijn. Dan is ook de officiële opening.

1966: de manneninterland Nederland-Pakistan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl