NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 21 oktober: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen, het is vooral landinwaarts nog erg koud, rond de 3 graden. Op sommige plekken hangt er mist die pas laat in de ochtend oplost. Overdag is er eerst wat zon, maar later meer kans op regen, bij een graad of 12.

Premier Rutte wil het onderzoek naar de MH17-ramp zoveel mogelijk gescheiden houden van het Oekraïne-referendum. Hij reageerde op uitspraken van de Oekraïense president Porosjenko. Die zei het gevaarlijk te vinden als Nederland het Europese associatieverdrag met Oekraïne zou wegstemmen, terwijl beide landen zo goed samenwerken bij het onderzoek naar de MH17-ramp. Rutte negeert de koppeling die daar werd gelegd, zei hij na de eerste dag van de EU-top in Brussel. Hij blijft met zijn Europese collega's onderhandelen over het associatieverdrag.

'Bandensector biedt test van kunstgrasvelden aan'

De autobanden-industrie biedt sportclubs aan gratis en onafhankelijk hun kunstgrasvelden te laten onderzoeken op kankerverwekkende rubberkorrels. De bandenbedrijven zijn ervan overtuigd dat de korrels die zij leveren niet gevaarlijk zijn, melden het ANP en het AD. De sportclubs kunnen laten onderzoeken of de korrels op hun velden ook van deze veilige soort zijn.

Nederland en Japan gaan nauw samenwerken op sportgebied, in de aanloop naar de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio in 2020. Minister Schippers heeft daarover afspraken gemaakt tijdens een werkbezoek aan Japan. Het is de bedoeling dat Nederlandse en Japanse bedrijven en universiteiten samen ideeën gaan ontwikkelen, bijvoorbeeld het bouwen van sportcomplexen op het water.

Premier Paul Magnette van Wallonië

Walen geven verzet tegen CETA niet op

De Walen blijven zich verzetten tegen het CETA-handelsverdrag tussen Europa en Canada. De Waalse regering verwerpt ook de laatste voorgestelde aanpassingen. Als Wallonië tegen blijft, kan het verdrag met Canada niet doorgaan. Vanochtend onderhandelen de Walen opnieuw met een Canadese delegatie. Ook op de EU-top in Brussel wordt er gesproken over manieren waarop de Walen kunnen worden overgehaald.

Op de Merwedebrug bij Gorinchem blijft in de richting van Breda toch een rijstrook dicht vanochtend. Het was de bedoeling dat er weer twee rijstroken beschikbaar zouden komen op de brug op de A27, maar Rijkswaterstaat moet eerst de berm verstevigen. Dat gaat een paar dagen duren. Richting Utrecht zijn sinds gisteren wel weer beide rijstroken op de brug beschikbaar. Zwaar verkeer mag voorlopig nog helemaal niet over de Merwedebrug, zolang de haarscheurtjes in de draagconstructie nog niet zijn gerepareerd.

Verder vandaag

...De rechtbank van Breda behandelt de zaak tegen de 18-jarige man die vorig jaar op Koningsdag een peuter doodreed. Het OM verdenkt hem van doodslag.

In Wales wordt de Aberfan-ramp herdacht. 50 jaar geleden raakte het dorp gedeeltelijk bedolven onder een ingezakte afvalberg uit een steenkoolmijn die naast het dorp gelegen was. Daarbij kwamen 144 mensen, onder wie 116 schoolkinderen, om het leven.

In Brussel is de tweede dag van de Europese top.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl