Zwarte Pieten in de supermarkt
NOS Nieuws

'Meld discriminatie om Zwarte Piet'

Het Meldpunt Discriminatie voor de regio Amsterdam roept mensen op zich te melden in geval van discriminatie, pesterijen en racistische uitingen in de periode rondom het Sinterklaasfeest. Volgens het Meldpunt veroorzaakt "de controversiële figuur Zwarte Piet" jaarlijks situaties die uit de hand lopen; op schoolpleinen, op werkplekken, verenigingen en in de openbare ruimte.

Het Meldpunt wil hulp bieden aan mensen die in hun omgeving merken dat er behoefte is aan ondersteuning bij de viering zonder de "beruchte Zwarte Piet".

Het Meldpunt kiest er bewust voor een actieve rol te spelen in de discussie over hoe een Piet eruit kan zien, die aan iedereen recht doet. In een verklaring op de website van het Meldpunt Discriminatie wordt gewezen op de uitspraken van het College van de Rechten van de Mens, het VN-comité en de Kinderombudsman.

Het College van de Rechten van de Mens adviseert om de Zwarte Piet-figuur zo aan te passen dat associaties met raskenmerken en een klassiek negatief stereotype van mensen met een donkere huidskleur niet meer kunnen opkomen.

Nieuwe vorm

Het VN-comité adviseert de Nederlandse overheid om Zwarte Piet anders te portretteren en de menselijke waardigheid en mensenrechten van alle inwoners van Nederland te respecteren. Ook de Kinderombudsman stelt dat de figuur Zwarte Piet in strijd is met het VN- kinderrechtenverdrag.

Voor het Meldpunt is daarmee duidelijk dat Zwarte Piet tot het verleden behoort en dat de traditie in een nieuwe vorm moet worden gegoten.

In het verleden zijn regelmatig klachten binnengekomen bij het meldpunt over Zwarte Piet, maar ook over woorden als 'negerschmink' en 'negerpruiken'.

Vorig jaar waren er minder klachten dan in de jaren daarvoor. Het Meldpunt verklaarde dat uit de sociale media waar mensen makkelijk hun onvrede kunnen uiten, en het ontbreken van een campagne om mensen erop te wijzen dat ze voor klachten terechtkunnen bij het Meldpunt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl