NOS VoetbalAangepast

Kinderen inspireren Van Beukering: ben al vijftien kilo kwijt

"Je wordt opgehitst door de supporters. Je geeft elke minuut vol gas en dan deel je net een tikkie of elleboog meer uit." Het zijn woorden uit de mond van Jhon van Beukering. Hij speelde acht keer in de Gelderse derby, vier keer als speler van Vitesse en vier keer als NEC'er.

Van Beukering werkt zich op amateurveld in het zweet en mikt op profclub

"Het wordt een leuk weekend, lekker voetbal kijken", grijnst de voormalig doelpuntenjager als we hem spreken. Van Beukering groeide op in het dorpje Velp, dat grenst aan Arnhem. Hij doorliep de zogeheten Vitesse Voetbal Academie.

"Vroeger kwam ik altijd bij Vitesse", vertelt de inmiddels 33-jarige Van Beukering. "Het was een mooie tijd op Nieuw-Monnikenhuize, vak CC. Maar sinds de verhuizing naar de Gelredome is er een hoop veranderd. Bij NEC heb je meer het gevoel dat je een echte thuiswedstrijd speelt."

Vreemdelingenlegioen NEC

Opvallend genoeg scoorde Van Beukering nooit in de derby. Ook het geven van een assist lukte hem niet. Zijn laatste NEC-Vitesse dateert alweer van oktober 2008. In het rood-groen-zwarte shirt van Nijmegenaren stapte de aanvaller samen met zijn ploeggenoten als winnaar het veld af.

Jhon van Beukering viert een doelpunt in het shirt van NEC

"Nu heb ik geen voorkeur. Mijn band met veel mensen aan beide kanten is goed. Ik heb bij Vitesse nog stage gelopen om mijn trainerspapiertje te halen en bij NEC heb ik soms nog contact met supporters."

Wat betreft de favorietenrol is Van Beukering duidelijk: "Ik zet mijn geld op Vitesse. Zij hebben meer kwaliteit en spelers uit eigen jeugd. Zij voelen meer de derby dan de spelers van NEC. Dat is eigenlijk een vreemdelingenlegioen."

Jhon van Beukering met Nicky Hofs op een trainingskamp van Vitesse in 2002

Terugkeer

We spreken Van Beukering op een druilerige ochtend op een amateurveld. Na jaren van relatieve stilte dook zijn naam de laatste tijd weer op in de media: hij aast op een comeback in het profvoetbal. De vrolijke voetballer werkt zich inmiddels (door weer en wind) flink in het zweet.

Op straat wordt hij nog altijd aangesproken als 'Jhonny van de Burger King' en wie kijkt naar zijn huidige postuur kan alleen maar concluderen dat hij zijn bijnaam nog altijd eer aan doet. "Ik moet van ver komen", weet de hoofdrolspeler zelf.

"Er is natuurlijk ook wel wat bijgekomen, maar ik ben in drie weken al tussen de tien en vijftien kilo kwijt."

Jhon van Beukering werkt zich in het zweet

In december vertrekt hij voor zijn stichting Alles Voor Sport naar Indonesië. Van Beukering heeft een Indonesisch paspoort, speelde even in de competitie daar en kwam zelfs uit voor het nationale elftal. Clubs hoorden van zijn komst en boden hem aan om mee te trainen.

En dus ging Van Beukering aan het werk. Hij kreeg extra motivatie van zijn drie kinderen, die allen fanatiek sporten. "Zij kwamen naar me toe om te vertellen dat ze me ook een keer wilden zien voetballen. En ik moet wel het goede voorbeeld geven."

Zweten in de regen

Onder leiding van zijn broer Dennis werkt hij intensieve trainingen af bij Sportclub Veluwezoom, de club waar Van Beukering afgelopen weekend als invaller zijn debuut heeft gemaakt in het eerste.

"Ik ben hard aan het werk en zie wel waar het schip strandt. Als een club me kan gebruiken, gaan we ervoor. En mocht een Nederlandse club me willen bekijken, dan sta ik daarvoor open. Ik heb een hoop ervaring."

Eredivisiegoals Van Beukering voor NEC en Vitesse

Al moest Van Beukering het al nooit hebben van zijn snelheid, wie de goedlachse spits ziet trainen merkt dat hij nog wel even bezig is om topfit te worden. Tot die tijd zal hij zijn uren vooral spenderen op de velden bij Veluwezoom. Maar dit weekend zit hij voor de buis voor de derby.

"Hier zijn ze meer voor Vitesse. Dan vind ik het wel leuk om ze via de groepsapp op te hitsen als NEC dit weekend scoort. Dan beginnen ze allemaal te schelden, haha."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl