NOS NieuwsAangepast

Met de Peshmerga in Mosul: grote rookwolken door bommen

Met de Peshmerga in Mosul

Tientallen voertuigen van de Koerdische Peshmerga rukken vanuit het noorden op richting Mosul. In de strijd om Mosul zijn de Koerdische strijders vandaag een groot offensief begonnen. Ze zijn zo'n 20 kilometer van de stad verwijderd.

Maar dit gebied is in handen van IS en de tussenliggende dorpjes moeten nog wel worden ingenomen voordat er verder getrokken kan worden richting Mosul. "Er zijn enorm veel soldaten op de been en er is luchtsteun", zegt correspondent Sander van Hoorn die vanmorgen optrok met Peshmerga-strijders en verslag doet. "Ik zie grote grijze rookwolken en een zwarte, van een oliebron die is geraakt."

Peshmerga strijders rukken op richting Mosul

"Ik sta op een soort heuvelrug. We kijken uit op een grote vallei die uiteindelijk in Mosul uitkomt. Je zult op een gegeven moment de heuvel af moeten, die vallei in. Dat is een gevaarlijke situatie en daar zijn ze nu mee bezig," zegt Van Hoorn. Hij merkt dat het offensief goed is voorbereid.

"De voertuigen, de soldaten, alles staat klaar. De stad moet tegelijkertijd van alle kanten worden aangevallen. In het zuiden moet het Iraakse leger de stad benaderen, vanuit het noorden komen de Koerden. "Het lijkt wel of ze zich allemaal aan een bepaald schema houden om tegelijkertijd bij de stadsmuur van Mosul aan te komen."

Verzet

Het is niet bekend wat voor weerstand IS gaat bieden in de dorpjes. Met hoeveel ze zijn en welke wapens ze zullen gebruiken. "We hebben nog wel een IS-drone uit een van de dorpen over ons heen gehad. Iedereen begon toen te schieten maar hij was heel klein. Hij is over de frontlinie gevlogen en pas bij terugkeer uit de lucht geschoten."

De zelfmoordcommando's van de IS zijn ook een grote zorg. Zij rijden met auto's, brommertjes of te voet richting de pantservoertuigen. "Het is vooral een zorg voor de mannen die als eerste met pantservoertuigen richting de dorpjes rijden". Maar ook bermbommen zijn een gevaar. "Ik zie nu pantservoertuigen van de hoofdweg afrijden en ik denk dat dat heel slim is omdat er natuurlijk allemaal bermbommen liggen."

Nieuwe frontlinie

De voorste dorpen werden uiteindelijk vrij snel heroverd. Maar in het eerste grote dorp daarachter, Bashiqa, ondervinden de Peshmerga felle tegenstand. Door het gat in de oude frontlinie zag Van Hoorn niet alleen tanks en militairen vertrekken, maar ook graafmachines. Zij zullen de vandaag bevochten nieuwe frontlinie opwerpen.

De luchtsteun voor dit offensief komt voor een belangrijk deel van de Amerikanen. Ook zouden ze ondersteuning verlenen met artillerie.

Maar volgens van Hoorn laten ze zich niet zien. "Ik zie af ten toe wel wat mensen rondlopen waarvan ik denk je bent geen journalist, je bent geen Koerd. Stilzwijgend gaat iedereen er van uit dat het Amerikaanse adviseurs zijn. Maar ik denk niet dat ze gaan meerijden in de colonne die nu de eerste dorpen wil gaan binnen trekken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl