NOS Nieuws

Rutte somber over oplossing voor Oekraïne-verdrag

Premier Rutte is somber over een oplossing voor het Nederlandse 'nee' tegen het Oekraïne-verdrag. "Ik verwacht niet dat we vanavond conclusies trekken", zegt hij voorafgaand aan de EU-top die vanmiddag begint.

Het pessimisme over een mogelijke oplossing benoemde Rutte al eerder. En dat is er nog steeds. "Ja, dat is alleen maar erger geworden."

Sinds het referendum op 6 april lukte het de premier nog niet om het Europese verdrag met Oekraïne aan te passen. Hij is hier wel op gebrand, om tegemoet te komen aan de uitslag van het referendum. Hij gaf al aan dat er achter de schermen hard wordt gewerkt om toch tot een aanpassing te komen.

Geen compromis

De tijd die hij heeft begint te dringen, beseft de premier. De Tweede Kamer vroeg het kabinet voor 1 november duidelijkheid te geven over hoe het nu verder gaat. Rutte gaf daarop al aan te proberen deze wens uit te voeren. Maar dat lijkt lastig, want er wordt op drie fronten tegelijk gewerkt, zo zegt Rutte.

"In Oekraïne, door de collega's hier in Brussel maar ook in Nederland. Een oplossing hier zal ook een parlementaire meerderheid in Nederland moeten hebben", zegt Rutte. Hij sluit daarbij niet uit dat er helemaal geen compromis komt.

Een oplossing is op alle drie door de premier benoemde fronten nog moeilijk. "Maar in Brussel kan ik niet meer doen dan informeel aftasten. Ik ga mijn collega’s pas iets voorleggen als ik zeker weet dat het ook in Nederland landt en acceptabel is in Kiev."

Geen eiland

Zomaar een 'nee' op tafel leggen, dat kan niet, zegt de premier. "Wij zijn geen eiland. We zitten ook nog in een geopolitieke context."

Het verdrag is de uitkomst van een uitgebreid politiek proces in Oekraïne en de regio, zegt hij. Het van tafel vegen van dat verdrag zou twee gevolgen hebben.

"De verwachting is dat op termijn, nadat er eerst heel veel schade is berokkend, veel dingen zullen doorgaan. Maar dat zal pas op termijn zijn. Waarmee je dus twee keer schade hebt. Eerst in de regio en vervolgens omdat veel dingen lijken door te gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl