NOS VoetbalAangepast

Van Persie: onder Ferguson had ik nog bij United gespeeld

Voor hetzelfde geld had Robin van Persie vanavond in het rood zijn opwachting gemaakt op Old Trafford. In werkelijkheid is Van Persie op bezoek in het kader van de Europa League als (schaduw-)spits van Fenerbahçe.

Wat als Sir Alex Ferguson nog aan het bewind had gestaan? "We zullen het nooit weten", aldus Van Persie, "maar de kans was groot dat ik nog voor United had gespeeld."

Alex Ferguson en Robin van Persie in 2012

In 2012 haalde Sir Alex Ferguson hem van Arsenal naar Manchester. Het werd een groot succes. In zijn eerste seizoen voor Manchester United leidde hij The Reds met 26 Premier League-treffers naar de landstitel. De eerste van Van Persie was de laatste van Ferguson. En voorlopig ook de laatste van de Engelse topclub.

Het einde van het tijdperk van Sir Alex Ferguson betekende ook het einde van Van Persie in Manchester. Van Persie deelde in de malaise onder David Moyes, werd overbodig verklaard door landgenoot Louis van Gaal en vertrok naar Fenerbahçe. Met die ploeg neemt Van Persie het vanavond op tegen de club waar hij furore maakte.

Van Persie: in Engeland ben ik volwassen geworden

Robin van Persie bij Manchester United

Officiële duels (goals)
2012/13: Sir Alex Ferguson48 (30)
2013/14: David Moyes28 (18)
2014/15: Louis van Gaal29 (10)

De vraag was natuurlijk hypothetisch. Sir Alex geniet al jaren van zijn pensioen, José Mourinho staat inmiddels aan het roer bij Manchester United en Robin van Persie is begonnen aan zijn tweede seizoen bij het Turkse Fenerbahçe. Maar het geeft wel aan dat RvP nog altijd in hoog aanzien staat in Manchester.

Dat blijkt ook uit het eerbetoon die de club plaatste op Twitter.

De 33-jarige Van Persie genoot zichtbaar van de volgende halte 'down memory lane', al werd die pas bereikt na een noodlanding in Boedapest.

"Dit is een hele bijzondere Europa League-groep voor mij. In de vorige wedstrijd speelden we al tegen een van mijn eerste teams, Feyenoord, en nu komt United", vertelde Van Persie. "In de elf jaar dat ik Engeland heb gespeeld, ben ik volwassen geworden. Mijn kinderen zijn hier geboren. We spreken nog steeds voornamelijk Engels met ze."

“Ik speel nu bij Fenerbahçe en wil het goed doen voor mijn team, maar het wordt natuurlijk speciaal om ‘thuis’ te spelen in een geweldig stadion, met geweldige fans tegen een geweldig team. Het zal moeilijk worden voor ons. United is de favoriet, maar je weet nooit hoe het zal lopen. Ik kijk uit naar een mooie avond, ik wil van de hele ervaring genieten.”

Op de stoel van een journalist

Of Van Persie vanavond aan de aftrap staat, is de vraag. Afgelopen weekend speelde hij voor het eerst een volledige wedstrijd sinds Advocaat trainer is in Istanbul (1-1 tegen Alanyaspor). Ook de aanvaller is nieuwsgierig naar het antwoord, zo bleek bij de persconferentie, waar hij even op de stoel van een journalist ging zitten.

Van Persie speelt voor journalist en vraagt: speel ik morgen?

Advocaat liet zich door 'de journalist' Van Persie niet in zijn kaarten kijken. Het is ook nog lang geen tijd voor vriendendiensten: voor beide ploegen staat overwintering in Europa op het spel. De Turken gaan met vier punten aan de leiding in groep A. Manchester United en Feyenoord hebben een punt minder.

Ook voor José Mourinho betekent dat puzzelen. Winst in Europa telt, maar de Premier League is veel belangrijker. Daarin staat zijn ploeg slechts zevende. Bovendien wacht dit weekend de gevoelige ontmoeting tegen Chelsea, de club waar hij vorig jaar ontslagen werd.

"We zullen tegen Fenerbahçe met een sterk team spelen", vertelde Mourinho. "Maar we weten ook dat we zondag weer tegen Chelsea spelen in de Premier League."

Europa League - Groep A

1. Fenerbahçe2-4 (2-1)
2. Manchester United2-3 (1-1)
3. Feyenoord2-3 (1-1)
4. Zorja Loegansk2-1 (1-2)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl