Mario Andretti viert de winst van de Amerikaanse Grand Prix in 1977
NOS SportAangepast

Formule 1 blijft in VS opboksen tegen NASCAR en IndyCar

De Verenigde Staten hebben een rijke autosporthistorie. De traditionele raceklassen lokken massa's Amerikanen naar het circuit of achter de televisie. Dat geldt in veel mindere mate voor de Formule 1, die dit weekend in Austin, Texas, wordt gereden.

Een verklaring is onder meer het gemis van iconische coureurs zoals Mario Andretti en Phil Hill, die in een ver verleden wereldkampioen werden en de populariteit van de F1 in eigen land stimuleerden. De hedendaagse Formule 1 mist dit type coureur.

Laatste Amerikaan

En dat is toch gek, gezien de grote hoeveelheid Amerikanen die vooral in de jaren '50 en '60 actief waren in de F1. Alexander Rossi was vorig seizoen tot nu toe de laatste en 151ste Amerikaanse coureur die in de F1 uitkwam.

Rossi mocht bij Marussia, dat dit seizoen onder de naam Manor Racing is verdergegaan, welgeteld vijf keer starten.

Meeste starts

Amerikaanse coureurAantal
1. Eddie Cheever132
2. Mario Andretti128
3. Dan Gurney86
4. Harry Schell56
5. Richie Ginther52
Mario Andretti in 1972 in een Ferrari op het circuit van Monza

"Maar het is ook een verschil in cultuur", weet Jan Lammers, die namens de NOS de Formule 1-analyseert. "De Europese en Amerikaanse markt zitten gewoon anders in elkaar."

"NASCAR, IndyCar en de 24 uur van Daytona, dat zijn evenementen die veel populairder zijn. De naam Tony Stewart zal menigeen weinig zeggen in Nederland, maar in de Verenigde Staten is hij een grootheid in de NASCAR. Dat is vergelijkbaar met de populariteit van Michael Schumacher in Duitsland."

"Zelfs een oud-wereldkampioen als Andretti is het niet gelukt om de Amerikanen warmer te maken voor de Formule 1", aldus Lammers. "Het is ook lastig, want IndyCar en NASCAR worden enorm gepromoot terwijl de Fomule 1 slechts een weekend per jaar langskomt."

Meeste overwinningen

Amerikaanse coureurAantal
1. Mario Andretti12
2. Dan Gurney4
3. Phil Hill3
4. Bill Vukovich2
5. Peter Revson2

De Grand Prix van de Verenigde Staten heeft een behoorlijke Formule 1-historie, met oud-winnaars zoals Niki Lauda, Artyon Senna en Michael Schumacher. Toch prijken er een aantal gaten op als we de racejaren onder de loep nemen.

De Amerikaanse GP is dikwijls van de kalender gehaald (1981-1988, 1992-1999, 2008-2011), maar wordt ook telkens in ere hersteld. "Het is voor deze grand prix belangrijk om continu aanwezig te zijn, dan kun je ook de jongere generatie enthousiast maken. Nu komen zij sneller in aanraking met bijvoorbeeld IndyCar en NASCAR."

"Vergelijk het met Starbucks dat in Italië groot probeert te worden of American Football in Europa. Dat zijn dingen die door de cultuur van een sport of land simpelweg niet lukken. Soms moet je dat gewoon accepteren..."

Phil Hill op het circuit van Zandvoort in 1959

Programma Grand Prix van de Verenigde Staten

DatumEvenementNederlandse starttijd
Vrijdag 21 oktoberEerste en tweede vrije training17.00 en 21.00 uur
Zaterdag 22 oktoberDerde vrije training17.00 uur
Zaterdag 22 oktoberKwalificatie20.00 uur 
Zondag 23 oktoberRace21.00 uur
Mario Andretti en zoon Michael, beiden ooit actief in de Formule 1

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl