NOS Nieuws

Yahoo vraagt FBI duidelijkheid over scannen miljoenen mails

Yahoo heeft in een brief de FBI gevraagd een toelichting te geven op berichten dat Yahoo miljoenen e-mails van zijn klanten heeft gescand. Dit zou in het geheim zijn gebeurd in opdracht van de FBI of de NSA. Volgens de topjurist van het bedrijf kan Yahoo hier zelf niets over zeggen, maar de opsporingsdienst wel.

Yahoo vraagt de FBI om te zeggen of het bevel bestaat en zo ja er inhoudelijk op te reageren. De brief is zo geformuleerd dat het internetbedrijf zelf niet bevestigt of de e-mails zijn gescand, maar de FBI wel onder druk zet om hierover naar buiten te treden.

De internetgigant zegt te snappen dat sommige dingen niet verteld kunnen worden, maar betoogt tegelijkertijd dat transparantie nodig is om verantwoording af te kunnen leggen tegenover het publiek. Of de FBI ingaat op het verzoek is nog maar de vraag. De opsporingsdienst wilde volgens The Wall Street Journal geen commentaar geven op de zaak.

Achterdeurtje

Persbureau Reuters meldde ruim twee weken geleden dat Yahoo e-mails van klanten heeft gescand op bevel van de FBI of de NSA. Daarbij zou specifiek zijn gezocht naar bepaalde woorden, schreef The New York Times een dag later.

Volgens bronnen van techsite Motherboard zou de methode werken via een zogenoemd achterdeurtje, waarbij via malafide software bepaalde informatie wordt doorgesluisd. Dit zou op verzoek van de Amerikaanse overheid door Yahoo zijn geplaatst. Een van de bronnen noemde dit een gevaar voor de gebruikers.

Heroverwegen

Yahoo maakt een lastige tijd door, het gaat financieel niet goed. Deze zomer werd bekend dat telecomgigant Verizon het bedrijf voor 4,8 miljard dollar gaat overnemen. In de maanden die volgden is Yahoo in opspraak geraakt.

Naast het scannen van e-mails bleek dat er eind 2014 gegevens van zo'n half miljard gebruikers zijn gestolen. De hack zou zijn gepleegd door Oost-Europese internetcriminelen. Dit alles leidt ertoe dat Verzion de overname nu mogelijk heroverweegt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl