IS-strijders zwaaien met hun vlag in Irak
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe namen toegevoegd aan nationale terreurlijst

Het kabinet heeft 15 mensen toegevoegd aan de nationale terrorismelijst, van wie wordt vermoed dat ze betrokken zijn bij terroristische activiteiten, vooral in Syrië en Irak.

In totaal staan nu 76 Nederlandse terreurverdachten en drie organisaties op de lijst: de stichting Al Aqsa, Tamil Kunst en Culturele Organisatie Nederland en Tamil Coordinating Committee 25/05/1954.

De personen en organisaties op de lijst kunnen niet meer bij hun bankrekeningen en ook hun creditcards zijn niet meer te gebruiken. "Door financiële middelen te bevriezen, leveren we een belangrijke bijdrage aan de strijd tegen terrorisme. Daar moeten we gezamenlijk mee doorgaan, bijvoorbeeld binnen de anti-ISIS coalitie", zegt minister Koenders van Buitenlandse Zaken.

Vorige maand werden ook al 9 Nederlanders toegevoegd. De nationale terrorismelijst is geen opsporingslijst of lijst van meest gezochte terroristen, benadrukt het ministerie. De maatregel is bedoeld om te voorkomen dat terroristische activiteiten gefinancierd worden vanaf een Nederlandse bankrekening.

Ook in gevangenis

Een deel van de mensen op de lijst zit in de gevangenis. Het bevriezen van de tegoeden geldt niet alleen voor de terreurverdachten zelf; ook familieleden of vrienden zijn strafbaar als ze geld naar hen overmaken.

De ministeries van Buitenlandse Zaken, Financiën en Veiligheid en Justitie beslissen wie er op de lijst komt, nadat het Openbaar Ministerie eerst onderzoek heeft gedaan. Regelmatig wordt het besluit heroverwogen. Een persoon of organisatie kan weer van de lijst af. Ook kunnen mensen op de lijst in beroep gaan.

Later vandaag bekend wordt bekendgemaakt wie er zijn toegevoegd aan de lijst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl