NOS VoetbalAangepast

De stempel van Jordi: spelers op dieet en pers buiten de deur

De stempel van Jordi Cruijff

Langzaamaan wordt de visie van Cruijff zichtbaar bij Maccabi Tel Aviv. Die van Jordi Cruijff, welteverstaan. De 42-jarige zoon van Johan werkt nu ruim vier jaar in Israël als technisch directeur en staat, aan de vooravond van het duel AZ-Maccabi Tel Aviv, uitgebreid de NOS te woord.

"Ik denk dat ik geluk heb gehad. Maar dat ik ook de juiste beslissingen heb genomen." In zijn eerste jaar in Tel Aviv vierde hij gelijk het landskampioenschap. "Dan gaat iedereen een heel stuk makkelijker met je mee. Dan volgen ze je." Ook in de jaren erop was er succes.

Na drie titels in de eerste drie jaar en een tweede plaats vorig jaar, luidt de conclusie dat Cruijff in elk geval de juiste trainers heeft aangesteld. Maar wat is precies zijn stempel?

Jordi Cruijff, Johan Cruijff en Peter Bosz in Tel Aviv

"Ik heb wat dingen kunnen invoeren die ik normaal vind. Kleine dingen zoals het eten. Dat is daar natuurlijk fantastisch, dus je komt snel aan. Dat moesten we controleren bij de spelers. Verder gebruiken we op alle trainingen gps-data, zodat je er kort op zit, dat niemand een metertje minder kan lopen."

En er kwamen nog strengere regels. "We hebben de discipline aangescherpt. En de pers moest eruit, alle trainingen gesloten. Spelers mochten geen interviews meer geven, want de relatie met de pers was een beetje te hecht."

Jordi Cruijff weet niet waar zijn toekomst ligt

Vier jaar, vijf trainers

Het verloop is de laatste jaren wel groot in Tel Aviv, qua trainers. Maar dat is een compliment. "We proberen trainers naar de club te halen die ons verder kunnen helpen. Natuurlijk wel vanuit een filosofie. Dus aanvallen, dominant zijn, de bal hebben, vroeg druk zetten."

Cruijff is blij met de keuzes die gemaakt zijn. "We hebben stuk voor stuk trainers gehad die na ons een fantastische carrière hebben gehad."

Zo traint Óscar García nu Red Bull Salzburg, was Pako Ayestarán enkele maanden geleden nog werkzaam bij Valencia en coacht Slavisa Jokanovic het Engelse Fulham. Alleen onder Peter Bosz werd Maccabi Tel Aviv geen kampioen, maar Bosz 'promoveerde' ook en staat nu aan het roer bij Ajax.

De huidige trainer? Shota Arveladze, toevallig geen onbekende in Alkmaar.

Toekomst Cruijff?

En zijn eigen toekomst? "Tot nu toe werk ik heel plezierig. De eigenaar woont in Canada, ik heb geen bestuur..."

Jordi Cruijff in gesprek met verslaggever Joep Schreuder

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl