NOS Nieuws

Dreiging pensioenkorting blijft bestaan

Pensioenfondsen behaalden het afgelopen kwartaal goede resultaten met hun beleggingen. Toch zijn ze niet tevreden. Door de zeer lage rente moeten enkele fondsen mogelijk komend jaar de pensioenuitkeringen verlagen.

De rentestand is belangrijk voor pensioenfondsen. Want de rente bepaalt, volgens de geldende normen, hoeveel fondsen in kas moeten hebben om in de toekomst pensioenen te kunnen blijven betalen. Bij een hoge rente hoeven ze over minder geld te beschikken dan bij een lage rente.

Dekkingsgraad

De rente staat nu al geruime tijd heel laag. Daardoor ligt voor de fondsen de lat hoog om aan de verplichtingen te voldoen. De meeste halen het niet en hebben te weinig geld in kas. De zogenoemde dekkingsgraad is lager dan de norm die door toezichthouder De Nederlandsche Bank is opgelegd.

Naarmate de rente laag blijft, neemt het gemor onder pensioenfondsen toe over de huidige methode om te berekenen hoeveel geld pensioenfondsen in kas moeten hebben. Nu is de marktrente maatgevend. Dat percentage heet in pensioenkringen de rekenrente. "Met de huidige rekenrente zijn we wel het meest pessimistische land van Europa geworden met betrekking tot het berekenen van onze pensioenverplichtingen", zegt Jan Berghuis van pensioenfonds Metaal & Techniek (PMT).

Kwartaalcijfers grootste pensioenfondsen

Pensioenfonds Rendement 2016derde kwartaal Rendement 2016tot en met derde kwartaal Actuele dekkingsgraad
PME 3,1% 12,0% 91,0%
ABP 2,7% 9% 90,7%
PFZW 2,9% 12,0% 89,2%
PMT 2,7% 13,5% 92,1%
BPF Bouw 2,8% 14,4% 105,0%

Fondsen pleiten ervoor ook een voorzichtige inschatting van het te verwachten rendement op beleggingen een rol te laten spelen in het vaststellen van de rekenrente. "Als de rekenrente 1 procent omhooggaat, neemt onze dekkingsgraad 15 procent toe en zijn we in één klap uit de problemen", zegt Peter Borgdorff van pensioenfonds Zorg & Welzijn (PFZW).

De fondsen moeten eind december orde op zaken hebben gesteld. Als dan de dekkingsgraad niet aan de norm voldoet, moeten ze de pensioenuitkeringen verlagen om voldoende geld in kas over te houden. Staatssecretaris Klijnsma (PvdA) overweegt om de fondsen meer tijd te geven. "Dat is uitstel van executie", zegt PMT'er Berghuis. "Je hoeft dan in het verkiezingsjaar niet te korten. Maar ik voorspel u dat we dan eind 2017 alsnog moeten korten."

Klijnsma komt begin november opnieuw naar de Kamer om te praten over de stand van zaken bij de pensioenfondsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl