Protest tegen Trump in Nevada
NOS NieuwsAangepast

Niet alleen Trump heeft te lijden onder Trump

De campagne van presidentskandidaat Donald Trump lijkt steeds meer op een zinkend schip, maar Trump zelf is niet de enige aan boord. Terwijl de miljardair zich voorbereidt op het laatste presidentiële debat maken veel andere Republikeinen zich druk om hun eigen politieke lot.

De verkiezingen gaan namelijk over veel meer dan alleen het Witte Huis. Door het hele land kiezen Amerikanen naast een president ook lokale vertegenwoordigers, gouverneurs van verschillende staten en de leden van het Amerikaanse Congres: alle 435 zetels van het Huis van Afgevaardigden en 34 van de 100 Senaatszetels zijn in het geding.

En dus heeft niet alleen Trump te lijden onder Trump. Zijn recente uitspraken over seksuele aanranding deden de miljardair zodanig in de peilingen kelderen dat Republikeinse kandidaten elders voor een keuze staan: blijven we trouw aan de kapitein of verlaten we het schip?

'Aziatische Amerikanen maken het verschil in Nevada'

Dat dilemma knaagde ook aan Dr. Joe Heck. Als Republikeins kandidaat-senator van Nevada staat hij onder grote druk. De peilingen wijzen namelijk op een nek-aan-nekrace met de Democratische kanshebber Catherine Cortez-Masto. En dat terwijl de race om de Senaat nu juist zo cruciaal is voor de Republikeinen: iedere zetel telt om een wankele meerderheid te behouden.

En dus nam Heck afstand van Trump. Al op de eerste dag nadat het beruchte filmpje waarin Trump opschept over seksuele aanranding was uitgelekt, zei Heck hem niet meer te kunnen steunen. "Amerika verdient beter", zei hij. In het publiek klonk naast gejuich ook boe-geroep vanwege dit ‘verraad’ richting Trump.

Ook de tegenstander ruikt bloed. In een lokaal tv-debat noemde de Democratische kandidate Cortez-Masto Heck een opportunist. "Je kunt Trump nu niet meer de rug toe keren, daar scoor je geen punten mee. Acht maanden lang stond je achter hem. Dit is gewoon een wanhopige poging om je politieke carrière te redden."

Republikeinse kandidaten als Heck staan voor een onmogelijke opgave. Aan de ene kant willen ze de harde kern van Trump-kiezers niet verliezen. Aan de andere zijn ze juist ook afhankelijk van de groepen kiezers die Trump beledigd heeft.

Misdadigers en verkrachters

Vooral die laatste vraag weegt zwaar in het multiculturele Nevada. De latino's die Trump geregeld neerzette als 'misdadigers' of zelfs 'verkrachters' zullen moeilijk terug te winnen zijn. Maar er is nog een belangrijke minderheid die vaak over het hoofd wordt gezien: de Aziatische Amerikanen.

De Aziatische gemeenschap is de snelst groeiende groep in de VS en in Nevada goed voor een kleine tien procent van de bevolking. Joe Heck richt dan ook al zijn pijlen op deze relatief zwevende groep kiezers.

De Aziatische stem bepaalt de uitkomst van de verkiezingen in Nevada.

Marc Matsuo (Asian Community Development Council)

"De Aziatische stem bepaalt hier de uitkomst van deze verkiezingen", zegt Marc Matsuo van de Asian Community Development Council. "Waar vier jaar terug de latino's en Afro-Amerikanen nog een doorslaggevende rol speelden, is dat nu de Aziatische gemeenschap."

In principe hoeft dat geen slecht nieuws te zijn voor de Republikeinse partij. Aziatische Amerikanen zijn immers veelal conservatief en stemden vaak op de Republikeinen, zegt Matsuo. "Maar die tijden zijn veranderd. De Democraten maken een inhaalslag. En door Trump wordt dat alleen maar versterkt. We maken ons zorgen over zijn uitspraken over immigratie."

Het zijn de diepere gevolgen van een bittere verkiezingsslag en deze verdwijnen niet zomaar na 8 november. Maar vannacht zijn de ogen van Republikeinse kandidaten als Heck nog even alleen maar gericht op Trump, want of ze het nu willen of niet: hun politieke toekomst ligt deels in zijn handen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl