NOS NieuwsAangepast

Boze boeren voeren #laarzenactie tegen staatssecretaris Van Dam

Laarzenactie van boeren

Op sociale media verschijnen filmpjes van boeren die hun laarzen uittrekken en aanbieden aan staatssecretaris Martijn van Dam van Landbouw. Met die actie laten ze hem weten dat ze boos zijn.

Dat geldt dus ook voor Jawin:

In de ogen van de boeren heeft de staatssecretaris gefaald met zijn nieuwe fosfaatwet. Die heeft hij samen met de agrarische sector opgesteld om de mestproductie in toom te houden. Die wet zou op 1 januari in werking treden.

Maar de Europese Unie heeft het voorstel vorige week op een aantal punten niet goedgekeurd. Van Dam heeft de boeren laten weten de nieuwe wet nog een jaar op te schuiven. De boeren zeggen dat ze 'belaarzerd' zijn en dat ze nog een jaar langer 'in de shit' zitten. Ze vinden dat de staatssecretaris keuzes moet maken.

In de nieuwe fosfaatwet staat dat melkveehouders een beperking hebben op de hoeveelheid mest die ze mogen produceren. De wet geeft duidelijkheid voor boeren over het aantal koeien dat ze kunnen melken of met hoeveel ze hun bedrijf nog kunnen uitbreiden. Ook geeft het duidelijkheid voor bijvoorbeeld een bank, die een nieuwe stal moet financieren.

Het uitblijven van de fosfaatwet kan volgens de boeren verstrekkende gevolgen hebben. Boeren mogen nu nog meer mest op het land brengen omdat ze meer gras van het land kunnen halen. Deze uitzonderingspositie (derogatie) op strengere EU-regels dreigen ze te verliezen als de EU de nieuwe wet niet goedkeurt.

Als die uitzonderingspositie verloren gaat, gaan de boeren - om inkomen te behouden - grasland omzetten naar akkerland en dan komen er minder koeien in de wei. Hiermee komt ook het gekoesterde Nederlandse landschap met grazende koeien verder in het gedrang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl