Amsterdam Dance Event in 2015
NOS NieuwsAangepast

Grootste dansvloer ter wereld verwelkomt 375.000 feestgangers

Het grootste festivalterrein ter wereld ligt de komende dagen in Amsterdam. Daar begint vandaag het Amsterdam Dance Event. Op de honderden feesten worden 375.000 bezoekers verwacht. Dat zou een record zijn.

Maar het draait niet alleen om de feesten. Er wordt bekendgemaakt wie de populairste dj van de wereld is en het festival is ook een grote netwerkborrel voor mensen uit de muziekindustrie.

Het is de 21ste editie van het dance event. Tomas Delsing, presentator van Dansen met Delsing op 3FM, gaat voor de zesde keer. In die zes edities is er voor Tomas veel veranderd. "Iedereen die iets met dance heeft, komt deze week. Er zijn wel meer grote feesten maar hier gaat het ook om handen schudden."

"In Londen sluiten de clubs, Parijs heeft nooit bekendgestaan om zijn nachtleven en in Berlijn gaat het wel steady, maar zit er niet veel groei in. In Amsterdam lijkt het wel alsof er voor iedere club die sluit er twee in de plaats komen."

Club Cinema, een van de locaties van ADE

Dit jaar treden in vijf dagen tijd zo'n 2200 artiesten op in 140 clubs en uitgaansgelegenheden, onder wie Afrojack, Hardwell en Martin Garrix. De groeiverwachting voor dit jaar is volgens de organisatie drie procent. Eerdere jaren lag dat een stuk hoger.

Adviesbureau DDMCA waarschuwt daarom dat de rek van ADE eruit is. "De piek is nu bereikt", zegt digitaal expert Denis Doeland. "Zowel ADE als de hele dance-sector zijn de afgelopen tien jaar zo explosief gegroeid, dat het logisch is dat de top een keer bereikt is. Zeker in een klein land als Nederland. Het is nu vooral zaak deze positie vast te houden, want de cijfers zijn nog steeds indrukwekkend."

Om de binnenstad in de toekomst wat te ontlasten zoekt de organisatie naar feestlocaties in buurgemeente Zaandam. "We kijken welke mogelijkheden er zijn om ADE uit te breiden", zegt directeur Richard Zijlma. "Feestjes in randgemeenten zullen er pas zijn bij de editie van 2018."

Volgens Zijlma is het succes van ADE begonnen op de dansvloer. "Het Nederlandse publiek heeft de muziekstroming al vroeg omarmd. Daarom konden veel Nederlandse dj's vlieguren maken en hun expertise opbouwen. Ze wisten op een gegeven moment: deze track werkt bij dit publiek. Daarom in de Nederlandse dance-scene zo groot."

  • ADE
    Een bezoeker van ADE in 1996
  • ADE
    In 1997 was de derde editie van ADE
  • ADE
    Twee feestgangers in 2003
  • Hollandse Hoogte
    DJ Tiësto in 2006 in een uitverkocht Paradiso. Dit jaar staat Tiësto op 21 oktober in een uitverkocht Ziggo Dome
  • ADE
    Een feestje in 2008

Vorig jaar viel een dode tijdens een van de ADE-feesten. Dat kwam door het mixen van verschillende drugs. Het jaar daarvoor, in 2014, vielen er drie doden tijdens ADE. Ook hier was vermoedelijk drugs in het spel.

De gemeente Amsterdam en voorlichtingsorganisatie Jellinek nemen maatregelen om herhaling te voorkomen. Jellinek opent bijvoorbeeld - net als vorig jaar - een extra locatie op de Keizersgracht waar bezoekers hun drugs kunnen laten testen. Ook worden buitenlandse toeristen via een filmpje voorgelicht over drugs.

De gemeente, politie en Jellinek zeggen dat ze het liefst geen drugs zien tijdens het evenement, maar dat het gebruik uitbannen niet realistisch is. Daarom werken zij vooral aan het beperken van risico's.

Net als Koningsnacht

Ziekenhuizen in het centrum krijgen een extra dokter op de spoedeisende hulp en een of twee extra verpleegkundigen. "Je moet het vergelijken met een druk weekend. Het is tijdens Koningsnacht drukker op onze spoedeisende hulp."

Er is bovendien dit jaar ook weer een 'strafrechtstaat'. Mensen met een grote hoeveelheid drugs op zak mogen direct doorlopen naar een officier van justitie.

Het Amsterdam Dance Event vindt plaats van 19 oktober tot en met 23 oktober.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl