Demonstrerende agenten afgelopen nacht in Marseille
NOS NieuwsAangepast

Meer politieacties op komst in Frankrijk

De acties bij de Franse politie breiden zich uit. Voor volgende week woensdag is een grote landelijke actie aangekondigd. En de vakbonden hebben vanmiddag spoedoverleg met de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie.

Sinds maandag voeren agenten spontaan actie. Vannacht gingen agenten voor de tweede nacht achter elkaar de straat op in Marseille, in Évry en bij een ziekenhuis in Parijs.

Ze willen betere werkomstandigheden. De agenten willen veilig kunnen werken en eisen meer materieel.

Aanleiding voor de protesten van de Franse politie is een aanval op agenten op 8 oktober. Gemaskerde mannen vielen in een buitenwijk van Parijs agenten aan met molotovcocktails. Vier agenten raakten gewond. Eén van de slachtoffers ligt nog in het ziekenhuis waar hij in een kunstmatige coma wordt gehouden.

Woede

De spontane acties van de politie, de afgelopen nachten, geven aan hoe groot de woede is. Er is wel veel discussie over de rechtmatigheid van de acties. De politieleiding vindt dat ze ver buiten hun boekje gingen.

De chef van de landelijke politie, Jean-Marc Falcone, noemt de acties ‘onacceptabel gedrag’ en stelt een onderzoek in . Hij vindt dat de acties het werk van de politie in gevaar brengen. Falcone voegde eraan toe dat hij wel begrijpt dat de agenten hun emoties willen uiten.

Premier Valls herhaalde dat de regering er alles aan zal doen om de daders van geweld tegen politieagenten hard aan te pakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl