NOS NieuwsAangepast

Ook gele jurkjes zijn in rouw gedompeld in Thailand

De straten in Thailand kleuren een maand lang zwart. Van de bevolking wordt namelijk verwacht dat ze zich in rouwkleding hullen, om op die manier stil te staan bij het overlijden van koning Bhumibol. Maar het ingelaste kledingvoorschrift zorgt voor problemen voor kledingverkopers.

Een outfit mag ook wit of grijs zijn, maar zwart blijft de hoofdkleur. Felgekleurde shirts worden daarom door sommige verkopers in een bak met zwarte verf gedompeld.

Voor de online kledingwinkel Happy-Go-Lucky betekende het overlijden van Buhmibol een financiële klap. Zij produceren namelijk elke week nieuwe kleding. Tot nu toe kostte het overlijden de onderneming ruim 2500 euro.

"We moeten ons aanpassen aan de situatie", zegt Suparadi Siwapornpitak van Happy-Go-Lucky. "Onze klanten zijn werkende vrouwen, zij moeten zwart dragen. We hebben een nieuwe collectie gelanceerd, waarbij de rouwkleuren zwart, grijs en wit centraal staan. Kleding met kleur verkopen we niet."

Modewereld Thailand rouwt

Op een Thaise markt hebben verkopers hun kledingrekken een andere plek gegeven. Sombere kleding hangt vooraan, terwijl de kleurrijke kleding achterin de winkel is weggestopt. Alles om respect te tonen voor de koning, zeggen de verkopers, al is er ook niemand die de kleding op dit moment koopt.

Voor de Thai die geen geld hebben voor nieuwe zwarte kleding, worden door de overheid en vrijwilligers oude kleding ingezameld. Duizenden mensen hebben inmiddels gebruikgemaakt van die optie.

Publiekelijk knielen voor koning

In Thailand is de koning heilig. Dit weekend moest een vrouw zich daarom in het openbaar verantwoorden voor kritiek op de koning op social media. De vrouw moest in het openbaar voor een foto van de koning knielen, terwijl een menigte voor het politiebureau op het eiland Koh Samui haar uitschold. Ze zal worden vervolgd voor majesteitsschennis.

Majesteitschennis Thailand

Naast de zwarte kleding, mag er een maand lang niet gefeest worden in Thailand en zenden de televisiezenders alleen zwart-witbeelden uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl