Winkels in Peking
NOS NieuwsAangepast

Chinezen geven meer uit, economie groeit 6,7 procent

De Chinese economie is het afgelopen kwartaal met 6,7 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee groeit de economie volgens plan, maar er wordt gewaarschuwd voor de toekomst.

China is de tweede economie ter wereld. De regering hanteert als doelstelling dat de economie tussen de 6,5 en 7 procent moet groeien. Het groeicijfer zit al drie kwartalen vrijwel in het midden van die bandbreedte.

Veel landen zouden jaloers zijn op een groei van 6,7 procent, maar voor China betekent het mogelijk dat 2016 het jaar met de minste economische groei wordt in jaren. In 2015 groeide de economie met 6,8 procent en dat was het laagste cijfer in 25 jaar.

Cruciale fase

De Chinese regering wil dat de economie van het land minder leunt op investeringen en de vastgoedsector en afhankelijker wordt van consumentenbestedingen. Daarmee gaat het goed: winkels verkochten afgelopen maand 10,7 procent meer dan het jaar ervoor.

Toch is er een waarschuwing van het Chinese Nationaal Bureau voor de Statistiek, "De economie zit in een cruciale fase van transformatie, waarbij oude groeipijlers worden vervangen door nieuwe. Er zijn onstabiele en onzekere factoren in binnen- en buitenland. De basis voor aanhoudende economische groei is daarmee niet stevig genoeg."

Het IMF verwacht dat de groei verder terugzakt. Volgend jaar zou de Chinese economie nog maar met 6,2 procent groeien.

De cijfers die China publiceert over de economische groei worden regelmatig bekritiseerd. De Chinese overheid zou de cijfers te rooskleurig voorstellen. De groei zou in werkelijkheid lager zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl