Minister Kamp reikt de prijs uit
NOS NieuwsAangepast

Drie Nederlandse innovaties krijgen steun kabinet

Drie Nederlandse innovaties hebben van het kabinet een prijs gekregen, waardoor ze extra steun krijgen. Ze zijn uitgeroepen tot Nationale Iconen. De winnaars zijn Blue Energy, Growboxx en Lighthouse. Minister Kamp maakte dat bekend in De Wereld Draait Door.

De jury, onder leiding van Hans Wijers, selecteerde de drie uit ruim zestig inzendingen.

Blue Energy staat voor het opwekken van elektriciteit door gebruik te maken van het verschil in zoutconcentratie van zout en zoet water. Die technologie wordt al toegepast op de Afsluitdijk, met zoet water uit het IJsselmeer en zout water uit de Waddenzee. Het is een innovatie van het bedrijf Redstack.

Minister als ambassadeur

Met de Growboxx van Pieter Hoff kunnen planten in droge gebieden groeien. De wateropname van de bodem wordt verbeterd en er wordt een kartonnen box geplaatst waarin een boom en groenten komen te staan. De box wordt lokaal gemaakt en heeft een waterdichte coating zonder de bodem te vervuilen.

Met de Lighthouse-technologie kunnen radio-isotopen worden gemaakt. Die kunnen gebruikt worden voor medische diagnostiek. ASML ontdekte bij toeval dat medische isotopen te maken zijn met een laser, dus zonder een kernreactor en zonder verrijkt uranium. Het Veldhovense bedrijf gaat het niet zelf doen, maar heeft kennis en middelen beschikbaar gesteld aan een consortium.

Deze innovaties krijgen als Nationale Iconen steun van het kabinet. Ze krijgen elk een minister of staatssecretaris als eigen ambassadeur. Daardoor krijgen ze toegang tot een groot netwerk in binnen- en buitenland. Ook krijgen ze ondersteuning bij het vinden van financiering en nieuwe partners. Meer informatie over de verkiezing staat op www.nationaleiconen.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl