NOS NieuwsAangepast

Reparatie Merwedebrug kan weken duren

De herstelwerkzaamheden aan de Merwedebrug duren mogelijk tot eind november, begin december. Rijkswaterstaat hoopt dat het vrachtverkeer de brug wel al eerder kan gebruiken. De laatste herstelwerkzaamheden worden volgens de dienst uitgevoerd terwijl de vrachtwagens alweer over de brug rijden.

De zwakste plekken worden het eerst aangepakt. Hoe snel die gerepareerd kunnen worden, is onduidelijk. Begin volgende week zijn de inspecties klaar en moet duidelijk zijn hoe slecht de brug eraan toe is.

Aanstaande zaterdag wordt al wel een begin gemaakt met het herstel van de brug, zei minister Schultz tegen RTV Rijnmond. Als de zwakste plekken gerepareerd zijn, mag het vrachtverkeer de brug weer gebruiken, terwijl de andere werkzaamheden worden afgerond.

Half miljoen euro

De Merwedebrug is sinds vorige week dinsdag dicht voor vrachtvervoer en ander zwaar verkeer, omdat er haarscheurtjes in de draagbalken zitten. De brug bij de A27 ter hoogte van Gorinchem is een belangrijke verbinding tussen de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant.

Het verbod voor verkeer zwaarder dan 3500 kilogram heeft geleid tot chaos rond de brug. In de spits staan er op de A27 lange files door politiecontroles. Agenten sturen het zware verkeer richting de brug van de weg. Omrijdend vrachtverkeer veroorzaakt files op de omliggende snelwegen en provinciale wegen.

Schadevergoeding

Per dag rijden er normaal gesproken zo'n 19.000 vrachtwagens over de brug. De transportsector zegt dat de sluiting van de Merwedebrug zeker een half miljoen euro per dag kost.

De transportorganisaties TLN en EVO gaan ervan uit dat vrachtwagens nog zeker zes weken niet op de brug mogen en vinden dat erg lang. Ze gaan met Rijkswaterstaat overleggen over een schadevergoeding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl